Uansett hvor fint og flott det er om vinteren, kan den være beinhard mot både kropp og sjel. For ikke å snakke om kroppens største organ, og delene av den du ikke får dekket mot vinterkulda.

Både huden i ansikt og på hendene kan få hard medfart denne årstiden, så derfor har vi tatt en prat med noen av byens eksperter på området.

Type og tilstand

Vibeke Dahl på Hud og spa-skolen forteller at huden kan oppleves tørr av flere grunner. Blant annet har det å si om man har en tørr hudtype, eller om det er en midlertidig tilstand.

- Noen har færre talgkjertler eller små talgkjertler som gjør at de produserer mindre talg, forklarer hun til Trd.by.

Hun forklarer videre at det blant annet er talget som smører huden, og at de som har mindre talgproduksjonen dermed får en tørrere hudtype.

Det finnes i alt fire forskjellige hudtyper som avgjør om du har tørr eller fet hud. Hudtypen forandrer seg gjennom livet, blant annet får man tørrere hud når man blir eldre. I tillegg har man også noen midlertidige tilstander for huden.

- Som dehydrert hud. Det er mange som tror at tørr og dehydrert hud er det samme. Da er det snakk om tap av fuktighet, og alle hudtyper kan oppleve dette.

Hun forteller at dette kan man oppleve i syden som om vinteren.

- Vi har det spesielt om vinteren med kulde, vind og fyring. Da blir huden mer dehydrert.

Vibeke Dahl jobber hos Hud og Spa-skolen i Trondheim. Foto: Ivar Mølsknes

Tran og mindre sukker

- Det viktigste er å få folk til å forstå at det ikke bare holder å bruke fuktighetskrem. Man må kombinere fuktigheten med fett. Fuktigheten fordamper etter kort tid, mens fett kan kapsle fuktigheten inn mot huden.

Hun legger til at nå finnes det mange andre komponenter på markedet som kan gjøre samme nytten, i tillegg til olje og fett.

- Kan man spise noe mot dehydrert hud?

- Tran! Hvis du prøver å ta tran hver dag i ei uke, er jeg sikker på at du merker forskjell. Men hvis du har fet hud, bør du heller prøve omega 3-kapsler. Jeg kan også legge til at man også bør slutte å spise sukker.

- Har sukker noe å si for hvordan huden er?

- Ja, og for den totale helsa, legger hun til mens hun påpeker at sukker kan være en trigger til eksem.

Det å drikke nok vann har også en positiv effekt på huden, siden vann hjelper kroppen med å skille ut avfallsstoffer. Hun tipser også drikke te med ingefær og litt sitron i stedenfor kaffe.

Laks er en god kilde til Omega 3. Foto: Shutterstock

- Hva med alkohol?

- Noen reager på alkohol, andre gjør ikke det. Selv føler jeg at vinen gjør huden min veldig tørr.

Serum og peeling

Line Thobroe Myhre, hudterapeut hos Hudspesialisten, sier hun anbefaler fruktsyrebaserte-produkter om vinteren i tillegg til en god fuktighetskrem. Fruktsyrebaserte-produkter skal eksfoliere huden, og er en form for peeling.

- Det er viktig å peele og rense huden, ellers klæsjer man jo bare fuktigshetskremen over eksempelvis døde hudceller, forklarer hun til Trd.by.

Hun sier også at det varierer ut fra peeling-produktet hvor ofte man kan ta en peeling.

- Hvordan er det med bruk av solarium om vinteren? Bør man unngå det for å skåne huden?

- Nei, man behøver ikke å unngå det. Det kan være bra med ekstra D-vitaminer.

Hun påpeker likevel at det ikke må overdrives, og at det holder med noen minutter.

På Hudspesialisten opplever de større pågang om vinteren, nettopp på grunn av kulda.

Line Thobroe Myhre er hudterapeut hos Hudspesialisten. Foto: privat

- Ro ned dusjinga

I tillegg til noen av de lokale hudekspertene, har vi også kikket på tipsene på internett. Hudlege Dr. Marina Peredo råder i en sak fra Side2 blant annet til å roe ned på dusjinga om vinteren.

- Selv om det er deilig med en glovarm dusj før du skal ut i vinterkulda så bør du tenke på at det ikke er det beste for huden din, i hvert fall ikke hver dag. Det varme vannet stripper nemlig huden for fuktighet og kan også gi ubehagelig tørrhet. Sterk såpe kan også bidra til tørrhet, så bruk heller en mild og fuktighetsgivende variant.

Hun anbefaler derfor å dusje annenhver dag, og ta en kattevask innimellom.

I samme sak anbefaler ernæringsfysiolog JJ Virgin blant annet å spise fet villfisk, linfrø, chiafrø og valnøtter som er gode kilder til Omega 3. Hun anbefaler også bær, spinat, selleri og agurk.

- Prøv for eksempel stangselleri med mandelsmør, sier hun til Side 2.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.