Du har kanskje hørt at «det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er viktig. Det er det du spiser mellom nyttår og jul».

En stor europeisk studie viser derimot at dette ikke er helt sant, skriver forskning.no.

- Vanskelig å reversere senere

I studien, kalt NoHoW, fulgte forskere 1600 menneskers vekttap over 18 måneder i Danmark, Storbritannia og Portugal. I snitt hadde deltakerne et jevnt vekttap fram til desember og januar - men så la de på seg.

Studiens deltakere la i denne perioden på seg omkring halvannen kilo, men gikk senere bare ned én kilo igjen.

– Vi kan se at høytidene har konsekvenser. Hvis tendensen fortsetter i flere år, blir det ekstra halve kiloet til en del kilo. Vi ser det er vanskelig å reversere dette senere, sier Berit Lilienthal Heitmann, professor og leder av studien til nettstedet.

«Holiday weight gain»

Deltakerne slanket seg over tid, og dataene viste også at vekttapet var stabilt på hverdager, med en systematisk økning over helgen. Når mandag kom, begynte vekta å synke igjen - helt til julesesongen - da økte altså kroppsvekta.

I forskningsverdenen kalles det «Holiday weight gain», og resultatene stemmer med også tidligere forskning.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, og deles på nytt til glede for nye lesere.