Enten det er for å unngå dyre alkoholpriser på byen, eller for å oppnå lykkepromillen før man drar ut, har vorspiel blitt en vanlig del av festkvelden for mange. En studie fra 2017 viser at så mange som 80% av nordmenn drikker før de reiser ut på byen, som plasserer oss på andreplass på verdensbasis.

Likevel tyder forskningen på at vorspiel kan gjøre kvelden dyrere enn nødvendig.

– Kan forstå appellen

I et innlegg i The Conversation skriver psykologiforsker Kim Caudwell ved Charles Darwin University i Australia at vi sjeldent tenker på hvorfor vi deltar på vorspiel. Forskningen er også omtalt av Forskning.no.

– Man kan forstå appellen. I motsetning til et travelt utested, vil noens hus sannsynligvis være mindre preget av støy, det er ofte mindre trangt, og det er sannsynligvis ikke en inngangspris, skriver Caudwell.

Likevel skriver han at det er en kompleks adferd som er av stor interesse for psykologi- og helseforskere.

Årsaken til at vi drikker i private sammenhenger før vi drar ut på byen er kompleks, ifølge forsker Kim Caudwell. Foto: Shutterstock

Høye alkoholpriser

Caudwell, som selv har forsket på drikkeadferd, skriver at mange australiere mener at høye alkoholpriser er hovedårsaken til at de drikker i private sammenhenger før de de drar ut. Ifølge forsker Astrid Skretting fra FHI kan dette være en viktig årsak også i Norge.

– Det er logisk at det har sammenheng med høyere alkoholpriser. Det har også noe med nordisk drikkekultur å gjør. Men når man drikker, så drikker man mye, sier Skretting.

Vorspiel kan føre til at det oppstår flere voldsepisoder, ifølge FHI. Foto: GORM KALLESTAD Gorm Kallestad / NTB scanpix

Men forskningen tyder på at det ikke nødvendigvis er mye å spare på å drikke før man drar ut. Når man drikker i privat sammenheng før man drar ut på byen, er det nemlig større sannsynlighet for at man drikker mer i løpet av kvelden.

– Målet vårt med vorspiel er å holde alkoholforbruket nede. Men jo fullere vi blir, desto vanskelig er det å motstå å kjøpe en ny runde, skriver Caudwell.

Større risiko for voldsepisoder

Men et forsterket pengebruk er ikke den eneste uheldige konsekvensen av vorspiel før man drar ut på byen.

– Vi drikker fortere når vi er på vorspiel sammenlignet med når vi er på et utested. Det fører til at folk som drikker på vorspiel kan bli mye fullere, mye fortere, forklarer Caudwell.

Caudwell skriver at hvor mye man drikker på vorspiel avhenger blant annet av hvem man drikker med, og om folk spiller drikkeleker eller ikke.

Caudwell mener at drikking er en sosial tradisjon som trolig ikke vil forsvinne. Foto: Shutterstock

Dette kan føre et overdreven alkoholforbruk, og øker også sannsynligheten for at det oppstår skader eller voldshendelser. Ifølge FHI er det større risiko for at det oppstår voldshendelser blant de som deltar på vorspiel før de drar ute på byen.

– Det var også 2,5 ganger mer sannsynlig at disse hadde vært involvert i en slåsskamp på byen i løpet av det siste året, enn de som ikke drakk noe før de ankom byens nattklubber og barer, skriver FHI på sine nettsider.

påTil tross for at vorspiel kan føre til noen ulemper, erkjenner Caudwell at de også kan ha en viktig funksjon som sosial aktivitet. Derfor mener han at det er usannsynlig at denne vanen kommer til å avvikles.

Denne saken er publisert hos Trd.by tidligere, og deles på nytt til glede for nye lesere.