Merete Bakken Flataas lever med irritabel tarm, og forteller at hun mest sannsynlig født med sykdommen. Men med homeopatimedisin klarte de å stabilisere magen hennes da hun var ett år.

- Det funket fint, helt til jeg begynte på videregående. Da ble det gradvis verre og verre. Jeg merket at jeg begynte å reagere på ting jeg ikke hadde reagert på tidligere, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

Ga henne opp

Det toppet seg da hun var 18. En dag gikk hun tur med moren, og fikk plutselig veldig vondt i magen og falt om. Hun ble hentet av ambulanse, og gikk gjennom flere undersøkelser over flere år.

- De fant absolutt ingenting. Vi prøvde alt mulig, og for noen år siden fikk jeg beskjed om at de ga opp å hjelpe meg, og bare sa at jeg hadde IBS, sier hun.

Da begynte hun å søkte etter informasjon selv, og for to år siden oppdaget hun FODMAP. Dette hjalp litt på leddsmertene og migrenen som kom tidligere ble nesten borte, men ikke selve mageproblemene.

- Inntil i fjor sommer jobbet jeg som miljøterapeut og treningsinstruktør et par dager i uken, og hadde faste tider så jeg kunne ikke tilpasse tidspunktet etter når jeg hadde minst vondt i løpet av dagen. Dette ble etter hvert en stressfaktor. Jeg dro på sykehuset og fikk påvist spiserørsbetennelse og magesår. Da anbefalte legen meg kostholdet som jeg allerede hadde gått på i ett år, sier hun.

Katrine (26) vil knuse tabuer om psykisk sykdom

Depper ikke

Hun forteller at hun likte jobben som instruktør, og ble lei seg da sykdommen satte en stopper for det. Hun har studert fysioterapi noen år, og ville bli personlig trener eller jobbe innen trening.

- Drømmen er å formidle treningsglede. Du trenger ikke å spise medisiner eller legge deg ned selv om du har en kronisk sykdom, sier Flataas.

32-åringen har også startet å blogge om det. Hun har skjult sykdommen i mange år, og kun familien visste om det. Etter hvert ble det vanskelig å være med i sosiale sammenkomster, og folk begynte å stille spørsmål.

- Når jeg ser tilbake skulle jeg ønske det var noen unge rollemodeller som hadde stått fram. Da hadde jeg kanskje ikke følt meg så ensom med et så tabubelagt problem. Så håpet er at jeg kan hjelpe noen ved å fortelle om hvordan jeg takler min hverdag. Jeg legger meg ikke ned for å deppe selv om jeg ikke kan gjøre det alle andre rundt meg kan, forteller hun.

Mats (17) ble mobbet hele barndommen: - Jeg mistet meg selv

BLOGG: Ja, det fins positive sider ved schizofreni

Motivasjonsfaktor

Folk har tatt kontakt med henne og fortalt at de setter pris på hennes åpenhet. Det er også en som har kontaktet henne for at hun har inspirert han til å stå fram med sin lidelse.

- Det var den beste tilbakemeldingen jeg kunne ha fått, for da vet jeg at jeg i alle fall har hjulpet en. Det er jo fortsatt tabu, og folk velger å la være å si noe i frykt for å bli avslørt, sier hun.

Sykdommen påvirker Flataas i hverdagen. Magesmertene er uforutsigbare, og kommer i forbindelse med måltider som gjør det utfordrende å skulle jobbe utenfor hjemmet. Hun får sin sosiale arena gjennom treningen.

- Treningen er det som gjør at jeg holder meg oppegående. Det forbedrer magefunksjonen, reduserer smerter i kroppen og dessuten er det oppkvikkende. Mine beste timer er etter jeg har trent. Dessuten elsker jeg det, forteller Flataas.

«Vi Menn»-Cathrina avslører sin skjulte lidelse

Flaatas var til en lege som fortalte henne at med hennes mageproblemer var det rart at hun orket å trene. Dette ble en stor motivasjonsfaktor for henne.

- Ikke søren om noen antakelser skal ta fra meg det jeg brenner mest for! Jeg lurer på hvor mange andre som blir rådet til å hvile mer i stedet for å presse seg litt iblant og så positive effekter på sikt, sier hun.

Marianne (32) slet med anoreksi i 18 år: - Tegningen er det som holdt meg gående