27 år gamle Kristin Kvaale er født og oppvokst her i Trondheim.

Forrige uke snakket vi med «tusenkunstneren» Nicholas Lund (27), som med eget firma jobber opptil 20 timer i døgnet.

Slik svarer derimot denne ukas talent, Kristin Kvaale, på våre spørsmål om jobb og karriere:

1. Hvor jobber du, og hvilken stilling har du?

Jeg jobber på Vita City Lade som butikksjef.

2. Hvilken utdanning har du?

Jeg har en mastergrad i medier, kommunikasjon og IT fra NTNU.

3. Hvordan fikk du jobben du har i dag?

Jeg startet å jobbe i Vita for seks år siden, da deltid ved siden av studiene. Jeg syntes fra første stund at det var skikkelig gøy, og merket at dette var noe som passet meg bra! Med erfaring kom også mer ansvar, og jeg trivdes bedre og bedre. På et tidspunkt sjonglerte jeg skriving av masteroppgave med jobb på to Vita-butikker. Enkelte dager startet med en vakt på den ene, så en liten pause på bussen og over til den andre.

Jobben som butikksjef fikk jeg mest på bakgrunn av erfaringen jeg hadde tilegnet meg, og det at jeg både fikk og ønsket mye ansvar i Vita.

4. Hva var din aller første jobb, og hvor gammel var du da du fikk den?

Min arbeidskarriere startet på McDonald’s Tiller da jeg var 16 år. Her skulle jeg bli i hele fire år, så det var absolutt et veldig bra sted å være!

5. Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

Hmm, ikke noen spesiell tabbe som jeg kan komme på egentlig. Idet jeg tok over som butikkdriver var jeg vel ivrig med bestillingene, og hadde på et tidspunkt et for høyt varelager. Men man lærer så lenge man prøver og feiler!

Kristin begynte som deltidsansatt hos Vita ved siden av studiene. Seks år senere er hun butikksjef. Foto: Privat

6. Hva er det som motiverer deg i arbeidshverdagen din?

Jeg motiveres av fornøyde kunder, et godt forhold til mine ansatte og selvfølgelig gode resultater. Det fungerer å sette seg mål, fordi man blir desto mer motivert når man ser alt man faktisk kan klare! Som franchisetaker følger mye ansvar, men med det kommer også mye motivasjon fordi man virkelig får et eierskap til jobben.

En av mine viktigste oppgaver er å motivere de ansatte, fordi man ikke kan dra hele lasset alene. Min erfaring er at de aller fleste av oss blir mer engasjert når man blir vist tillit. Motivasjon og engasjement påvirker både kunder, de ansatte og hele stemningen i butikken.

7. Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet – og hva er fordelene?

I mitt tilfelle føler jeg ikke alder spiller særlig stor rolle. Slagordet til Vita er «vær den du er», og jeg møter så mange forskjellige mennesker hver eneste dag. Ingen dag er lik, og det er noe av det som for meg gjør hverdagen spennende. Det at man er åpen og ydmyk tar en langt.

Som ung i arbeidslivet er man jo også fersk i jobben, og for min del er i hvert fall motivasjonen på topp! Det både tror og håper jeg at jeg skal klare å fortsette med, så lenge jeg utfordrer meg selv og syns jobben er gøy.

Kristins erfaring er at de fleste av oss blir mer engasjert når vi blir vist tillit - noe hun jobber for hos sine ansatte. Foto: Privat

8. Hvordan vil medarbeiderne dine beskrive deg – og skiller det seg fra dine venners beskrivelse av deg? I så fall, på hvilken måte?

Jeg tror mine ansatte og mine venner vil beskrive meg ganske likt. Som positiv, utadvendt, sosial og morsom - håper jeg! Og mange vil nok også si at jeg er flink til å planlegge, engasjert i det jeg gjør, og at jeg rekker mye på en dag. Jeg får energi av å gjøre ting som jeg syns er gøy, og da sammen med mennesker som betyr mye for meg.

9. Hva er dine beste tips for lykkes i arbeidslivet?

Finn en jobb som du trives i, noe du virkelig liker! Du skal mest sannsynlig tilbringe en stor del av hverdagen på nettopp arbeidsplassen, og det er så viktig å ikke bare glede seg til arbeidsdagen er over eller til helga kommer. Det skal kanskje litt til for å finne drømmejobben på første forsøk, men du kommer langt med innsats, og det å aldri gi opp!

Selv var jeg en av de som ikke fikk jobb etter endt mastergrad og begynte derfor med mer utdanning samtidig som jeg søkte jobber. Vi var en gjeng fra studiet som startet opp «Kreativ fagprat», et prosjekt der vi stilte vår kompetanse til rådighet for andre som ønsket hjelp med oppsett av nettside, utforming av tekst eller optimalisering av søk.

Da «Kreativ fagprat» var rundt et halvt år, hadde alle fem av oss fått en første jobb. Så det å spille med litt flere kort kan være lurt, både for å finne ut hva man vil, og ikke minst for å faktisk få et innpass i arbeidslivet. Grip mulighetene du får, følg magefølelsen og sats!

10. Hvor ser du deg selv om ti år?

Jeg håper jeg fortsatt er i Vita. Tida på jobb flyr, og man sier jo at tida går raskt når man har det gøy! Det stemmer virkelig i mitt tilfelle, og jeg føler meg bare veldig heldig som er så fornøyd med jobben min.