Drikker du kaffe? Hvis ja, er du absolutt ikke alene. Vi nordmenn er nemlig i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. Og drikker du mye kaffe blir det naturlig nok også mye grut.

– Men det aller meste blir jo kastet! Målet mitt er at vi skal bruke ressursene rundt oss på en bedre måte, og det er faktisk veldig mye vi kan bruke gruten til.

Grut er ikke ut

Til daglig bor Mittet i Oslo, hvor hun driver lille bedriften Gruten, som skaper nye verdier av hovedstadens kaffeavfall.

Mittet driver også med foredrag og kurs hvor utgangspunktet er hvordan en kan benytte seg av kaffegrut i hverdagen.

Antioksidantene er gode for huden.

Siri Mittet fra Gruten håper flere kan oppdage alle fordelene med å bruke kaffegrut til for eksempel matjord, i stedet for å kaste den. Foto: Mads Pålsrud

– Når du lager kaffe havner 99 prosent av innhold og næring i kaffebønnen i kaffegruten. Det er med andre ord ikke nødvendig å kaste kaffegruten, sier Mittet, og lister opp en rekke bruksområder for gruten.

For eksempel disse tre:

1. Såpe

– Hos Gruten lager vi en såpe basert på kaffegrut, Grutensåpen, som inneholder 20 prosent grut. Kaffegruten inneholder koffein, som igjen inneholder antioksidanter. Antioksidantene er gode for huden. I tillegg gjør gruten at såpen får en skrubbeffekt, sier Mittet.

Selv bruker hun økologisk kaffegrut til såpen, ettersom den skal brukes direkte på huden.

Hvilken kaffe er best?

– All grut er grut. Men jo grovere kaffe, jo mer skrubbeffekt får du.

2. Kompost

– Gruten inneholder mange sporstoffer og mineraler. Det gjør gruten til fantastisk kompostjord, sier Mittet, som i et kurs viser deg hvordan du kan dyrke østerssopp i kaffegrut.

– Soppen bryter ned giftstoffene i gruten. Sånn sett kan den vokse i all type grut, men jeg foretrekker uansett økologisk kaffe også til kompostjord.

Selv oppdaget Mittet effekten grut har på kompostjord etter å ha sett effekten den har på mark.

– Jeg brukte gruten i komposten, og oppdaget hvor utrolig glade meitemarkene var i grut. De ble veldig aktive.

SOPP! Sett sånt. Kaffegruten er blitt til østerssopp. Foto: Siri Mittet

3. Fjerner skitt og lukt

– Bruksområdene til gruten er fra det veldig enkle til det mer avanserte. Kaffegrut har evner som gjør at den fjerner skitt og lukt, og den kan veldig enkelt brukes på kjøkkenet, sier Mittet.

– For eksempel etter at du har laget mat.

Denne artikkelen er tidligere publisert hos Trd.by, men deles på nytt til glede for nye lesere.