- Vi har blitt flinkere til å snakke om deperesjon og angst og slike ting, men på dette punktet har vi fremdeles en del å gå på. Det er fortsatt slik at vi skal holde graviditeten for oss selv inntil det har gått 12 uker. Det synes jeg er helt håpløst, sier Nora Fredagsvik, også kjent som bloggeren bak Fitnessnora, til trd.by.

Lik trd.by på Facebook

Hadde planlagt navn

I et blogginnlegg skriver Nora Fredagsvik at hun spontanaborterte tidligere i år. Hun var godt over en måned på vei, og hun og kjæresten hadde planlagt navn og begynt å se for seg hvordan fremtiden ville bli.

"Da vi kom til 17.mai 2015 hadde jeg allerede begynt å få mage, og jeg klarte ikke å få igjen beltet på bunaden min. Vi måtte feste den med sikkerhetsnåler, og vi humret godt sammen på badet med vår godt skjulte hemmelighet. Vi hadde invitert til familiesamling før folketoget, med god mat og kaker. Jeg tror aldri jeg kommer til å huske en eneste 17.mai så godt som denne, og heller aldri følelsen når jeg så at toalettskåla var helt rød." skriver Nora i blogginnlegget.

Dagen etter dro Nora og kjæresten på sykehuset. Ultralyden viste ingenting, Nora var ikke gravid lenger.

Legen skal da ha fortalt 25-åringen at spontanaborter er noe som skjer hele tiden og at det er vanlig.

- Spontanaborter er kanskje noe de som jobber i helsevesenet ser hele tiden, men det er ikke vanlig for personen som opplever det, sier hun til trd.by.

Nora Fredagsvik etterspør mer åpenhet om spontanabortering. Foto: Privat

- Opptil 30 prosent av alle svangerskap ender som spontanabort

Ifølge Helsenorge.no ender mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap med spontanabort. Helsedirektoratet trekker frem tre av de mest kjente årsakene til spontanaborter på sin hjemmeside.

  • Det kan ha oppstått genetiske defekter (feil i arvestoffene) og misdannelser hos fosteret (50-70 prosent av tilfellene).

  • Det kan være utviklingsfeil i morkaka.

  • I noen tilfeller kan det skyldes infeksjoner.

- Flau over min egen reaksjon

Etter aborten følte ikke Nora at hun hadde noen å snakke med om sorgen.

"Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg skammet meg veldig. Det som var så enormt for meg virket som en bagatell for legene, og jeg ble nesten flau over min egen reaksjon. Kjæresten var igjen så støttende som det går an å bli, men jeg tror det er vanskelig å forstå den knusende følelsen når man ikke har bært livet inni seg", skriver hun i innlegget.

Ny studie: - Hormonell prevensjon kan føre til depresjon

- Lettere å snakke om hvis folk vet at man er gravid

25-åringen synes det er håpløst at man ikke skal fortelle bekjente om graviditeten før det har gått 12 uker.

"Jeg får helt vondt av å tenke på hvor mange kvinner som går gjennom akkurat dette, uten at det snakkes om. For den dag i dag vet jeg at det ikke er unormalt å oppleve følelser av depresjon og angst etter en spontanabort. Barnet man har begynt å visualisere i hodet eksisterer ikke lenger, og man sitter igjen med brutte håp og drømmer", skriver hun.

Nora sier hun tror det blir vanskeligere å fortelle om en spontanabort dersom man ikke har delt graviditeten med bekjente.

- Jeg tror det er lettere å snakke om hvis folk vet at man er gravid i utgangspunktet, sier hun.

Har fått stor respons

Kun ei uke etter spontanarborten ble Nora gravid igjen. Men det hjalp ikke på sorgen hun fortsatt bar på.

- De fleste synes nok det er koselig å gå gravid, men for meg var det det verste i verden. Det var ikke en hyggelig periode, for jeg var livredd for at jeg skulle miste barnet igjen. Jeg slappet ikke av før den var ute og jeg hørte den skrike, sier hun.

Nora sammen med sønnen Ulrik.

Etter at Nora la ut blogginnlegget, er det flere som har tatt kontakt med henne og delt sine historier.

- Flere sier de har fått samme kommentarer fra leger, og at de synes spontanabort har blitt bagatelisert. Dette er jeg enig i, og jeg satt selv å skreik da jeg skrev innlegget. Men jeg håper det kan føre til at det blir litt mer åpenhet om det, sier hun.

- Trenger støtte

Kirsten Jørgensen, politisk leder i Jordmorforeningen, har tidligere uttalt at hun mener kvinner bør fortelle folk om graviditeten tidlig.

- En graviditet er jo noe fantastisk. Jeg synes vi skal trosse i verste fall-tekningen og ikke være så redde, men heller fokusere på det positive. Det er lov til å glede seg, sa Jørgensen til Babyverden.no i februar.

Politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, mener man ikke trenger å vente med å fortelle om graviditeten. Foto: DEN NORSKE JORDMORFORENING

Jørgensen mener det kan være ekstra belastende dersom ingen andre visste om graviditeten. Da vil heller ingen forså hvorfor du er så trist – med mindre du forklarer hvorfor.

- Vet dine nærmeste at du er gravid, vil de også lettere møte deg med støtte, trøst og omsorg dersom det går galt. For man trenger støtte i den sorgprosessen man skal gjennom, sier Jørgensen.

I fjor var Nora Fredagsvik å finne i vår spalte, trd.by-trynet. Der avslørte hun en ganske spesiell uvane.