Da Richard Kraft var på backpacking, ble han tatt med til en hemmelig øy ved Burma-kysten. Der så han kreps med plastflasker som skjell.

Siden den gang har Kraft vært lidenskapelig opptatt av å få ned plastavfallet i verden.

Disse rydder plast i Trondheim: Endte opp med mer enn de kunne bære

Dokumentar

Sammen med partneren har han lagt ut på en seks måneders lang reise for å få ned plastavfallet i land i sørøst-Asia.

Alt skal filmes, og Kraft forteller at materialet skal brukes til en dokumentar på 40 minutter som han vil selge til Netflix, i tillegg til episoder på YouTube.

Han håper at lokalbefolkning, innfødte og politikere skal bli engasjert i å holde havet og miljøet rent, og at de skal bli bevisst på eget utslipp.

Han plukker under navnet Plastbusters.

Leserinnlegg: - Nyttårsforsettet alle burde hatt - ta vare på miljøet

Dette er ikke et uvanlig syn der Kraft plukker plast. Foto: Privat

Etter å ha plukket plast i Laos i en måned, dro han tilbake igjen litt senere for å se hva de gjorde med det.

– Enten brenner de det, eller så går det ut i havet, forteller Kraft fortvilet.

Resirkulering

Dette ville han gjøre noe med. Han ville at lokalbefolkningen skulle bli motivert til å plukke søppel, og da tenkte han at å tjene penger på resirkulert plast kunne være en vei inn.

– Vi møtte en ingeniør, Pedro fra Brasil, som hadde utviklet en maskin til 800 dollar som gjør plast flytende, slik at man kan bygge bungalows og møbler av det, forteller Kraft.

34-åringen betalte maskinen av egen lomme. Den har han gitt vekk til et lite samfunn i Thailand, slik at de kan se at det er penger å tjene på å resirkulere plast.

Pedro fra Brasil var tilfeldigvis på samme sted som Kraft. Han utviklet en maskin som kan gjøre noe med alt plastavfallet som flyter på strendene i Sørøst-Asia. Foto: Privat

Tok sluttpakke

Å dra til Asia på plastdugnad er ikke bare-bare, men heldigvis har Kraft og samboeren Krisztina Hohner nok penger til å fullføre prosjektet.

– Vi tok begge sluttpakke fra jobbene våre, i tillegg har vi feriepenger, og så håper vi å få litt igjen på skatten. Faren min har også sponset oss med 30.000 kroner, forteller Kraft.

At 31-åringen brenner for prosjektet, er det ingen tvil om.

– Jeg skal aldri hjem igjen.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no