Det var i august i fjor at Trd.by pratet med de spreke søstrene første gang. Da var Marianne Asphaug Strand (25) på tur opp til Estenstadhytta for 189. dag på rad.

Søstrene Camilla Asphaug Strand Halsethmo (t.h.) og Marianne Asphaug Strand på tur i Estenstadmarka. Dette er fra da Trd.by ble med på tur i august. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

10. februar i år markerte hun en stor milepæl.

Da var det nøyaktig 365 dager siden hun begynte på sine daglige turer opp.

– Jeg skjønner det ikke helt selv. Det har bare blitt en vanlig ting å gå oppi der. Det at det har gått et helt år har egentlig ikke hjernen min helt forstått, sier Strand.

Overrasket av familien

De i utgangspunktet lite turglade søstrene tvang seg opp bakkene til hytta det først halvåret i fjor. Siden har Marianne bare fortsatt.

– Da jeg startet, var jeg usikker på om jeg skulle klare den første uka. Det er ganske bratt, og det er tungt når du ikke er så trent i tillegg. Så gikk vi opp, og en uke ble til en måned, og en måned ble til 100 dager. Så ble det 200 dager og plutselig 300, og da fant jeg ut at da må jeg få til ett år. Det var for dumt ikke få til det da jeg først kom meg til 300, sier Strand, som beskriver seg selv som veldig sta.

Familien overrasket henne før turstart med banner og ballonger for å markere bragden hennes.

Den 365. turen opp ble markert med kake og kakao på toppen.

– Og så hadde søsteren min ordnet diplom. Det var veldig artig og veldig koselig. Det var ikke forventet i det hele tatt, sier Strand.

– Hva har disse turene gjort for deg?

– Det har gjort litt forskjellig. Jeg har gått opp uansett. Har jeg vært i dårlig form har jeg gått likevel. Har jeg vært sliten etter jobb, har jeg gått. Ja, det har vært veldig tungt, men det gjør så mye mer enn du aner, sier Strand.

Pitstop med kakao og kake var på sin plass da milepælen skulle markeres. Foto: Privat

Skal fortsette med tur

Strand håper andre som synes det er vanskelig å komme seg over dørterskelen, blir inspirert.

– Det trenger ikke være en langt tur, det er nok bare å komme seg ut av døra. Bare gå ut for en liten 10 minutters tur, og så kan de 10 minuttene fort bli 20 minutter, 30 minutter eller en time. Det handler bare om å komme seg ut den døra, sier Strand.

Søster Camilla overrakte Marianne diplom på høytidelig vis. Foto: Privat

Den 365. turen opp til Estenstadhytta markerte oss enden på «streaken». Det betyr ikke at det er slutt på turgåinga, sier Strand. Når Trd.by prater med henne, planlegger hun lørdagstur til fjæra istedenfor.

– Jeg skal fortsette å gå tur hver dag, men ikke opp til hytta, sier Strand.