27. august - 3. september arrangeres Klimafestivalen i Trondheim. Det er en festival for å inspirere til å leve mer miljøvennlig og bærekraftig.

Festivalen ble arrangert for første gang i fjor, og da var festivalen på 45 dager som en spesialutgave før valget. I år har de innskrenket det til en uke, men kan likevel friste med flere program. I år er det hele 35 ulike arrangement å velge mellom.

Følg trd.by på Facebook

Populære kurs

Festivalsjef Daniel Røskaft forteller at de ønsker å sette miljø på dagsorden, og han merker at folk snakker mer om det etter festivalen i fjor. De setter startskuddet i E.C. Dahls-parken på lørdag, og festivalen varer ei uke fra da.

I løpet av festivalen ønsker de at folk skal bli mer miljøvisste ved å høre ting de kanskje ikke har hørt før.

- Vi prøver å vise fram alternativer som folk ikke har hørt om 60 000 ganger før, sier han.

De har flere kurs og workshops under festivalen, og ifølge Marit Finnland Trøite i Klimafestivalen ble flere av kursene de skal ha booket på kun noen minutter. Det er blant annet Hagen-gründer Per Viderup som skal holde matkurs, det blir kompostkurs og kurs i fermentering.

- De er veldig populære. Det viser at folk har lyst til å prøve å endre sine forbruksmønster, sier hun.

Mona (20) og Ida (21) lagde egen festivali sommer

- Unge mest miljøbevisste

Festivalsjefen forteller at det var rundt 1000 stykker som kom på åpningsdagen i E.C. Dahls-parken i fjor, og de håper det kommer samme mengde i år. Likevel må de være realistiske på grunn av været, men de er ikke bekymret av den grunn.

- Vi har god mat og godt humør, og folk kan ta på seg paraply og støvler, sier Trøite.

Røskaft mener han merker seg én gruppe som er mer miljøbevisste enn andre.

- Det er ikke til å legge skjul på at det er flest unge folk som er miljøbevisste. Men vi så i fjor at det kom flere barnefamilier, og vi har flere arrangement rettet mot unge, forteller han.

20 kule festivaler i Europa du bør sjekke ut!

De er rundt 10 stykker i «kjernen» som jobber frivillig for Klimafestivalen, men det er mange flere enn det, forteller arrangørene. De samarbeider med flere kafeer rundt om i Trondheim, i tillegg til blant annet Samfundet, Miljøagentene og flere.

Alle arrangementene i løpet av hele uken er gratis, og det tror arrangørene vil føre til lav terskel for å møte opp og være med.

- Det er mange arrangement som foregår samtidig, og vi tror kanskje ikke at én person kommer på alle 35 arrangementene. Men vi håper det er appellerende slik at alle finner noe de liker på programmet, sier Røskaft.

Restemat på buffet

Én av samarbeidspartnerne er nyoppstartede Stammen Café og Bar, der Mette, Helle og Marius er i sving. De starter opp den grønne kafeen i mai, og har holdt det gående siden. På lørdag skal de bidra med mat til «den store kastematbuffeten». De bruker selv også kun overskudds frukt og grønnsaker i kafeen sin, og lager maten deretter.

Her har de på forhånd vært og fått mat butikkene egentlig skulle ha kastet, og lager mat ut ifra de råvarene de får. Mette forteller at det er mye kvalitetsmat. De har enda ikke funnet helt ut hva de skal lage, men har en viss plan.

- Det får vi finne ut, men det blir kanskje gryterett med forskjellige grønnsaker. Det er derfor vi ikke har fast meny på kafeen heller, sier Helle.

Skader du noen med shoppingen din? Nå kan du sjekke!