Trente og muskuløse kropper er i vinden som aldri før. På Instagram har nærmere seks millioner bilder hashtaggen \#fitspiration.

Fitspiration er forkortelsen for fitness inspiration, og meningen er at bildene skal inspirere oss til å trene mer og spise sunnere. Bildene viser godt trente kvinner og menn, med definerte muskler.

Men nå viser ny forskning på at det ikke bare er bra å se på fitspiration-bildene. Tvert imot kan slike bilder gi dårligere humør, kroppsbilde og selvfølelse. Det har australske forskere kommet fram til.

– Skyhøye mål

Kristiansandsjenta Elise Habostad (21) har skrevet et innlegg om temaet på nettstedet underarbeid.no.

Da hun var yngre, var det stort fokus på å være tynn. Derfor ble hun glad da «strong is the new skinny» ble det nye idealet for noen år siden. Men nå synes hun at fokus på å ha en muskuløs kropp, bare har økt presset.

– Jenter setter seg skyhøye mål, som sixpack og mellomrom mellom lårene. Nå er det ikke lenger nok å være tynn, du skal være ripped. Det som skulle bli en positiv trend for jenter, har skapt mer usikkerhet og press, mener Habostad.

– Men tror du ikke bilder av trente kropper inspirerer mange til å trene også?

– Det tror jeg absolutt. Men man må ha realistiske mål i forhold til egen kropp og hva man orker, og da blir disse bildene feil, sier hun.

Hun mener at de som reklamerer for trening, bør bruke vanlige og realistiske modeller, i stedet for supertrente menn og damer.

– Det viktigste må være å vise at all trening er god trening, og hvor gøy det kan være å trene, sier hun.

Bilder fra Christina Strøm Fjæres Instagram-profil. Foto: Privat

– Inspirerer til en sunnere livsstil

Therese Mathisen er ikke overrasket. Hun er stipendiat ved Norges idrettshøgskole og jobber for tiden med en doktorgrad om behandling av spiseforstyrrelser.

– Mange legger ut fitspiration-bilder for å inspirere til en sunnere livsstil, mens resultatene viser at det motsatte skjer. Det føler jeg samsvarer med logikk og erfaring jeg har, sier Mathisen.

Hun mener mange av de som trenger å inspireres til å trene, får mer avsmak og avstand når de eksponeres for det ekstreme. Mens de som motiveres, er de som allerede er ekstreme.

– Det kan være med å forklare hvorfor veldig få trener, til tross for at det finnes så mange motivasjonskilder på sosiale medier, sier hun.

– Inspirerer mange

Christina Strøm Fjære (26) er profesjonell bikinifitness-utøver. Hun er en av mange nordmenn som legger ut bilder og videoer av sin trente kropp på sosiale medier.

– Folk har ulike mål med å legge ut ting. En del vil ha likes og oppmerksomhet, mens andre vil motivere andre og seg selv, eller vise fremgang. Selv gjør jeg det for PR. Det er også kjempekult når noen begynner å trene styrke etter å ha sett min instagramprofil, sier Fjære, som også jobber som personlig trener og coach.

Den tidligere verdensmesteren i bikinifitness, mener folk bør være varsom med hvilke bilder man legger ut.

– Noen er helt skamløse på hva de legger ut, eksempelvis g-strengbilder. Det blir alt for mye fokus på estetikk, og for lite fokus på treningsgleden og helseeffektene trening gir, sier hun.

– Men du har vel selv mye fokus på estetikk, når du legger ut bilder fra bikinifitnesskonkurranser?

– Jo, det blir jo det. Det er derfor jeg har fokus på å legge ut mye annet, for å balansere det. Jeg viser veien frem til konkurranse, og da handler det om å ha det gøy, selvutvikling og prestasjon. Da har jeg også høyere fettprosent. Jeg vil vise at hvis du jobber veldig hardt, så kan du klare veldig mye. Men jeg ønsker ikke nødvendigvis å påvirke dem til å gjøre det samme som meg, sier Fjære.

Ligner thinspiration

En annen studie undersøkte thinspiration- og fitspiration-sider på internett. Thinspiration er hyllester av sylslanke kropper, noe flere eksperter har advart mot.

Det viste seg at de skilte seg lite fra hverandre i måten de ga leserne skyldfølelse for vekt eller kropp, var fett/vekt-stigmatiserende, inneholdt objektiviserende fraser og fremmet å gå på diett. Totalt inneholdt 80 prosent av fitspiration-sidene og 88 prosent av thinspiration-sidene en eller flere av disse variablene.

Tekst: Silje Dyregrov / Sprek.

Artikkelen er publisert tidligere, men vi deler den likevel!