Ti sykepleierstudenter ved NTNU jobber frivillig i Livsglede for eldre i Trondheim, der alle har sine oppgaver. Hver måned arrangerer de en aktivitet for de eldre.

Følg trd.by på Facebook

- Stort behov

Melissa Jasmin Engen Ringsø er en av de frivillige, og hun mener at eldreomsorgen ofte assosieres med lite bemanning med krevende og for mange oppgaver.

- Vi ser at behovet for frivillig engasjement er stort, og vil gjerne videreføre visjonen om at livsglede er for alle - både i og utenfor helseinstitusjoner, sier hun.

Disse sykepleierstudentene jobber for hverdagsglede for eldre i Trondheim Foto: Privat

I fjor brukte lokalforeningen over 4000 frivillige timer, og spredde glede til 430 eldre. I år har de 10-årsjubileum, og skal markere det med en stor grillfest i september. Det er allerede 200 eldre som er påmeldt, og de inviterer førsteårsstudenter for å være med å hjelpe til.

- Alle kan være med å hjelpe til på arrangementene, så det er bare å melde seg på. Vi får bare positive tilbakemeldinger, sier hun.

Tidligere NTNU-studenter står bak appen som hjelper deg med «vanskelige» avgjørelser

- Gøy å se gleden

Ringsø legger vekt på at det i tillegg er veldig gøy å se gleden de gir de eldre. Flere av de er demente, men de ser der og da i det øyeblikket de skaper at det endrer sinnsstemningen deres.

- Vi sitter og prater med dem, og kanskje kjenner de igjen gamle sanger. Der og da har de veldig mye livsglede. Når de kommer tilbake til sykehjemsavdelinga har de en ro i seg enn når de sitter og sover ellers. De har fått oppfylt behovene de trenger, sier hun.

Selv om de eldre får mye igjen fra studentene, mener hun at de også får mye igjen for å være med de eldre.

- Vi lærer mye av de. De har jo mye livserfaring, og vi får høre historier om hvordan det var før i tiden. I tillegg får vi direkte innpass om hvordan de synes helsevesenet er. Det er en kjempebra erfaring å ha med seg videre, sier studenten.

NTNU-studenter har laget et brettspill om Premier League

Mening i hverdagen

Stiftelsen ble opprettet i 2006 av sykepleierstudenter i Trondheim, der visjonen er å skape glede for alle eldre. Målet er at de eldre skal ha en mening i hverdagen. De har ulike arrangementer, og prøver å holde det sesongbasert.

- Utviklingen har vært stor siden den gang. I dag er det etablert lokalforeninger i flere fylker. Vi i lokalforeningene jobber selvstendig og uavhengig av selve stiftelsen, og er kun basert på frivillig engasjement, sier hun.

NTNU-student Jørgen (22) er Norges beste kodeknekker