Er du stresset før eksamen? Du er nok ikke den eneste. Psykolog Martin Lund Johansen har samlet ti gode råd til deg.

Lik trd.by på Facebook

1. Vær strukturert

Foto: shutterstock

Lag deg en oversiktlig plan for lesingen din med hva som skal gjøres, og når. Da virker arbeidsmengden mindre overveldende i tillegg til at du ser fremgangen din.

Må du konte? Her er 13 gode triks for å lykkes

2. Gjør en ting av gangen

Foto: shutterstock

Å forsøke å gjøre flere ting samtidig er uhensiktsmessig og fører bare til økt stress. Legg for eksempel vekk mobiltelefonen og hold deg unna sosiale medier når du leser.

3. Gjør noe morsomt

Foto: shutterstock

Finn tid til sosiale og hyggelige ting selv om du leser til eksamen. Å ha en belønning ventende etter en lang dag med studier bidrar dessuten til å holde motivasjonen oppe underveis.

4. Aktivitet og mat

Foto: shutterstock

Sørg for å få rørt deg litt daglig selv om du har travle dager. Dette kan være alt fra en treningsøkt til en lett gåtur. Fysisk aktivitet reduserer stress. Spis også jevnlig og passe sunt.

5. Ta pauser

Foto: shutterstock

Legg inn planlagte pauser flere ganger daglig. Forsøk å opprettholde disse pausene og ikke jobb for lenge i hver økt. Å ta flere korte pauser gjør deg mye mer effektiv mentalt.

Bruker du for mye tid foran skjermen? Det kan gå utover karakterene dine, mener forskere

6. Få nok søvn

Foto: shutterstock

Legg deg litt tidligere enn normalt, men forsøk å stå opp til samme tidspunkt hver dag. God søvn og god døgnrytme bidrar blant annet til bedre konsentrasjon, økt kapasitet for læring og bedre hukommelse.

7. Start og avslutt dagen i et rolig tempo

Foto: shutterstock

Ta deg for eksempel tid til en litt lengre frokost enn vanlig. Da unngår du en stressende start på dagen. Unngå å lese helt frem til leggetid. Gjør heller noe rolig og avslappende på kvelden.

8. Bruk tid på studiene, ikke på bekymring

Foto: shutterstock

Å få bekymringstanker om eksamen er helt normalt. Men å bruke tid på å bekymre seg skaper bare mer uro og vil ikke gjøre deg mer forberedt til eksamen eller mer effektiv i lesingen din.

9. La tankene være i fred

Foto: shutterstock

Om du får bekymringer: minn deg på at dette bare er irrasjonelle tanker og la dem være i fred uten å gi dem mer oppmerksomhet. Si til deg selv at dette trenger du ikke tenke videre på nå.

10. Skift fokus.

Om du kjenner på at du er stresset: trekk pusten godt og skift fokus til det du ser rundt deg i stedet. Slipp oppmerksomheten på de negative tankene og følelsene du har akkurat der og da.

Flere tips: Her er superstudentens beste råd!

Denne saken ble først publisert 09.11.2015, men blir publisert igjen til glede for nye lesere.