Katja Brita Lindeberg er fylkeskunstner i Trondheim. I mai reiser hun til Hellas med organisasjonen "Clowner utan gränser", som er en bistandsorganisasjon som sender sirkusartister og klovner ut til konflikt- og kriserammede områder for å spille forestillinger og gi workshoper til flyktninger.

Lik trd.by på Facebook

1. Beskriv deg selv med tre ord?

- Nerdete, drømmende og sta.

2. Hva inspirerer deg?

- God kunst som tør å ta ting på alvor, mennesker som jobber med freds- og bistandsprosjekter og idealistiske, kompromissløse mennesker som ikke bryr seg så mye om hva andre synes.

Olav Skarsem: - Synger alt fra DDE til Celine Dion når jeg er alene i bilen

3. Hvordan vil vennene dine beskrive deg?

- Jeg håper jo at de sier noe fint da. Kanskje noe sånn som ambisiøs. Gjerne morsom, siden jeg jobber som klovn og at jeg er over gjennomsnitte arbeidsom.

4. Hva mener du vil ha gjort Trondheim til en bedre by?

- Jeg håper Nyhavna og Østbyen kan bli bydeler som tilrettelegges for kulturtilbud og kulturarbeidere. At Rosendal teater blir bygd, det nye teateret der Teaterhuset Avant Garden og barnekulturhuset til Cirka teater.

5. Hva er det beste og verste med Trondheim?

- Nærheten til alt, at jeg kjenner Estenstadmarka så godt at jeg kan rote meg bort i den, at jeg vet hvor jeg skal gå for å skaffe det jeg trenger, hyggelige folk og en innstilling om at vi hjelper hverandre og at ting ordner seg.

Det verste er at selvfølgelig når ting er lite, blir vi ganske så like hele gjengen. Jeg finner ikke så mange særinger som velger å leve alternative liv til kjernefamilien, villa og hus.

6. Hva skjer i helga?

- Jeg skal på fjellet, og så skal jeg hjelpe elevene ved Trondheim Katedralskole i Trondheim med russerevyen deres som har premiere neste helg. Mange utrolig flinke og engasjerte elever. De inspirerer meg.

7. Hva er det særeste du noen gang har gjort?

- Jeg var på turne i Moldova med Clowner utan gränser for noen år siden og vi spilte i et fengsel for menn, der det sitter både barn og voksne. Før forestillinga, mens alle satte seg i den store salen der vi skulle spille, fikk klovnen min alle i tur og orden til å sette seg på en prompepute. De innsatte, vaktene og alle. Alle lo masse og det var superfint, klovnen gjorde akkurat det hun skal gjøre, endevende hierarkier, alle er vi bare en gjeng med “uperfekte” mennesker.

8. Fortell noe folk ikke vet om deg?

- Alt jeg har hatt lyst å bli når jeg vokste opp. Utstopper for å kunne stoppe ut dyr jeg var glad i, skogvokter, brannmann, matematiker, bonde, statsminister, diplomat, fotograf. Aldri skuespiller. Da jeg gikk på ungdomskolen drømte jeg om å bli rå på graffiti. Jeg satt hjemme og tegna, og drømte om at jeg dro ut i byen om natta og tagga, også skulle det gå rykter om den her superflinke grafittegnere som ingen visste hvem var.

- Jeg finner ikke så mange særinger som velger å leve alternative liv​ Foto: therese lee jansen

9. Hvordan tror du verden ser ut når du er 70?

- Jeg håper vi har løst en del av de globale utfordringene vi står ovenfor i dag i forhold til fattigdom, men klimakrisen tror jeg bare kommer eskalert, noe som kan gjøre meg skikkelig lei meg. Vi ødelegger jorda vår, og ingen tar skikkelig tak i det.

TOP CHEF-RENEE: - Det viktigste på min bucket list er å åpne «Bula»

10. Hva skal du bli når du blir stor?

- Vil gjerne bli en sånn klok, livserfaren gammel kone som kommer med kloke gode råd og tar vare på andre.

11. Nevn tre ting som du må gjøre før du dør?

- Reise til Grønnland, dra på en lang ekspedisjon i ødemarka, oppdage Sør-Amerika og få meg hund.

12. Beskriv verdens beste dag?

- Da er jeg ute på fjellet og går på ski sammen med noen jeg er veldig glad i.

Alex Gersbach: - Det beste med Trondheim er de vennlige folkene og de vakre jentene

13. Hva er dine favoritt filmer, låter og personer?

Filmer: - Kan jeg si “Skam” selv om det er en serie? Har slukt begge sesonger og elsker den.

Låter: - Akkurat nå synes jeg ”Snö av Lahle treffer meg midt i hjertet

Personer: - Astrid Lindgren, Susanne Osten og Margret Olin.