Toppblogger fra Trondheim, Mathilde Holck, fikk natt til onsdag hacket Instagram-kontoen sin med 50 000 følgere. Det skjedde mens hun sov, og søsteren hennes kom inn til henne og fortalte hva som hadde skjedd. Bioen og profilbildet var endret, og flere hundre bilder hadde blitt slettet.

- Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Søsteren min kom inn og viste meg profilen, og jeg sa at det var feil, det er ikke min konto. Så søkte jeg opp navnet mitt, og skjønte at det var min. Da var hackeren allerede halvveis med å slette bildene mine, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

Slettet alle bildene

Holck tok kontakt med Instagram, og de fikk henne til å bekrefte sin identitet. Dette var klokken fire på natten, og da hun våknet neste morgen var alle bildene slettet.

- Jeg begynte å gråte med en gang, og tenkte at nå får jeg den ikke tilbake. En ting var følgerne mine som jeg er stolt over å ha og ikke ville miste. Men det var egentlig bildene jeg var mest bekymret for. De betyr mye for meg, sier hun.

Onsdag kveld fikk hun kontakt med det hun tror var hackeren, da flere av vennene hennes hadde kontaktet han og skrevet at han måtte gi fra brukeren. De sa han måtte kontakte søsteren til Holck på Instagram, og han gjorde det.

- «Hello, can I talk to your sister?», skrev han. Han sa at han ikke var den første hackeren, men jeg antok at det bare var lureri. Det viste seg at han ville gi brukeren tilbake, og han sa han skulle endre passord til noe jeg ville ha. Han spurte om jeg kunne sende koden jeg fikk tilsendt på sms, og da begynte jeg å koble at kanskje Instagram prøvde å ødelegge for han. Jeg sa at jeg ikke visste om jeg kunne stole på han, og at jeg hadde Instagram på tråden. Da ble han stressa og sa jeg skulle logge inn med det nye passordet, så var jeg inne, sier hun.

Slik ser profilen til Mathilde Holck ut nå etter at hun ble hacket. Foto: Skjermdump fra Instagram

- Kunne vært verre

Det første hun gjorde var å endre passordet sitt flere ganger. Siden har hun ikke hørt noe fra hackeren. Det som møtte henne var en tom profil uten bilder.

- Det var litt trist egentlig, men det kunne ha vært verre. Jeg kunne ha mistet alt. Jeg må prøve å se det beste i situasjonen, og heller starte med blanke ark og se på det som en mulighet, forteller Holck.

Hun forteller at hun nylig hadde mottatt en mail med en link som ga seg ut for å være Instagram. Der sa de at hun måtte trykke på linken, noe hun gjorde. Hun tror det er slik hackeren har kommet seg inn.

- Jeg har absolutt lært å ikke trykke på slike linker. Jeg har vært i prat med flere i ettertid som har vært gjennom det samme. Noen har fått profilen sin tilbake, noen ikke, sier Holck.

Det siste døgnet har vært preget av lite søvn og mye stress, forteller hun. Hun er fortsatt usikker på om hackeren har hentet inn sensitiv informasjon om henne.  Hun har aldri opplevd noe lignende før, men ser nå på det som en mulighet til å hjelp andre som havner i samme situasjon.

- Ikke gi ut personopplysninger til andre uansett. Forsikre deg dobbelt om hvem som sender deg mail, råder hun.

- To grunner til hacking

Passordekspert Per Thorsheim ved godpraksis.no, sier at det som regel er to årsaker til at hackere slår til.

- Det kan være politisk motivert. For eksempel personer som vil spre propaganda for, eller imot, IS, sier Thorsheim.

Men den vanligste grunnen er penger.

- En toppblogger med 50 000 følgere på Instagram, tjener nok penger på det. Hackerne ønsker å ta over for å kunne spre reklame, eller for å spre lenker med virus, slik at de kan ta kontroll over flere kontoer, sier Thorsheim.

Slik så profilen til Mathilde ut etter at hackeren hadde kommet seg inn. Foto: skjermdump

Han sier at det siste halvåret har trusselbildet endret seg.

- Det er større fare for å bli hacket nå. Det skyldes først av fremst av noen få, men ekstremt store, passordlekkasjer. Den mest markante lekkasjen stammer fra Linkedin, sier Thorsheim, som var den første som oppdaget at millioner av Linkedin-passord var på avveie i 2012.

LEKKASJE: Hackere gikk ut med navn på utro ektefeller

Sikkerhetstips

Han forteller at bloggere ofte er mer utsatt enn gjennomsnittsnordmannen.

- Ofte bruker de usikre plattformer. Hvis de i tillegg har svake passord, som de også benytter seg av flere steder, og i tillegg logger seg på flust av usikrede trådløse nettverk, øker sannsynligheten for å bli hacket, sier Thorsheim.

Han forteller at det bare er to ting som hindrer hackerne fra å få kloa i Instagram-kontoen din. Brukernavnet og passordet.

- Hvis du har et sterkt passord, som du ikke har brukt noen andre steder, så bør du være trygg, sier han.

Han kommer også med noen tips til dere som er på reisefot i sommer.

- Hvis du skal ut å reise, la laptopen ligge igjen hjemme. Det er tryggere å surfe med iPhone eller iPaden. Du burde heller ikke logge deg på jobbmailen eller andre jobbrelaterte ting når du er på ferie, oppfordrer Thorsheim.

STOR GUIDE: De beste norske bloggene du aldri har hørt om

10 Instagram-kontoer du bør følge

Passordekspert Per Thorsheim sier at hackerne som regel har to motiver for gjerningene. Foto: privat
Slik så samtalen ut mellom Holck og hackeren. Foto: privat