Å fikse på utseende har blitt mer populært de siste årene, også blant trønderne. Etter en sped begynnelse på 50-tallet, blir det stadig mer vanlig å legge seg under kniven.

I 2014 gjennomførte Norstat en spørreundersøkelse for NRK, der 10 prosent av de deltakerne mellom 15 og 29 år ønsket å endre på utseende ved hjelp av skjønnhetsinngrep.

Lik trd.by på Facebook

Allerede i 2011 hadde 5 prosent utført en kosmetisk operasjon betalt fra egen lomme, i følge SSB.

Klinikksjef ved Teres Stokkan, Geir Bauck, forteller at en stor del av de plastiske operasjonene som utføres er basert på medisinske grunner. Men mange velger også å fikse på utseende uten at det er medisinsk nødvendig. Blant disse er det noen inngrep som er mer populære enn andre.

Her er topp 5-listen over hva trønderne velger å rette på:

1. Brystforstørrelse

- Når vi ser på de privatbetalende pasientene så er det brystforstørrelse som er den vanligste operasjonen. En brystforstørrelse kan hjelpe til å få den kvinnelige figuren man alltid har ønsket seg eller gjenopprette de brystene man tidligere hadde.

2. Fettsuging

- Også kalt liposkulptur. Dette inngrepet fjerner fettansamling på mage, flanker, lår, legger og hake.

3. Tunge øyelokk

- Mange føler at de ser trøtte, uopplagte og eldre ut på grunn av tunge øyenlokk. Det folk kaller tunge øyelokk skyldes vanligvis hudoverskudd. Tilstanden kan være arvelig, så derfor er også en del yngre rammet av dette. Hudoverskudd i øvre øyelokk kan gi forstyrret sidesyn, men også synet fremover kan i ekstreme tilfeller innskrenkes. En øyenlokksoperasjon bidrar til at huden rundt øyene strammes opp og du vil få et mer opplagt og yngre blikk.

Operasjon mot tunge øyelokk og ansiktsløfting er populært blant trønderne Foto: shutterstock

4. Ansiktsløft

- Rynker i ansiktet og løs hud på halsen kommer med årene og kan medføre at mange opplever at de ser eldre ut enn de føler seg. Et ansiktsløft, også kalt facelift, kan gjøre at ansiktet ser flere år yngre ut.

5. Bukplastikk

- Dette er en operasjon folk ofte ønsker etter stor vektnedgang.

Noen mener kanskje at slike operasjoner gir et større kroppsfokus. Alexandra mener presset blir større og større.

Botox-boom

Kosmetiske behandlinger er ikke operasjoner, men injeksjoner som botox og restylane. Det blir også mer vanlig blant både kvinner og menn.

- Det er en økning av salget, i tillegg er trenden at folk begynner tidligere enn før. Det er for eksempel enklere å forebygge aldring enn å behandle hud som allerede har kraftige aldringstegn, sier Bauck.

- Flere behandler større områder, som hele ansiktet, hals, øvre bryst og hender. Likevel er de fleste opptatt av å få et naturlig resultat, ikke et kunstig utseende, sier han.

Spesialsykepleier, Stine Møseth Giklingved, ved Injeksjonsspesialisten forteller at trønderne blir mer og mer opptatt av at resultatet skal være så naturlig som mulig.

- I starten ble leppene bare større og større, nå har folk forstått at det nødvendigvis ikke er så kledelig, sier hun, og forteller at de ser en stor økning i pågangen på alle typer behandlinger.

-Når vi startet for over ti år siden, hadde vi to kunder i uka. Nå har vi 20 om dagen. Det er mange klinikker i Trondheim, som sikkert er like travle, og det sier litt om hvor vanlig dette har blitt.

Botox er den mest vanlige kosmetiske behandlingen både hos Injeksjonsspesialisten og Teres Stokkan Foto: shutterstock

Vil du lese flere livsstilssaker? Sjekk ut denne siden!

Dette er topp 5 kosmetiske behandlinger hos Injeksjonsspesialisten:

1. Botox mot sintrynke

- Denne behandlingen er veldig vanlig. Noen tar for å unngå spenningshodepine, men de fleste for utseende sin skyld. Det er også blitt mer åpenhet rundt dette, og dessuten ser det veldig naturlig ut og det er veldig sjeldent komplikasjoner.

2. Leppeforstørring

- Juvederm er vår form for restylane. Den gir leppene mer volum og er veldig populært blant den yngre garde. Den er myk og gir et naturlig resultat.

Leppeforstørring er en av de mest vanlige behandlingene blant trønderne Foto: Glen Musk

3. Botox rundt øye og i panne

- Botox er generelt blitt en veldig normal ting i Trondheim. Kundene starter ofte med øvre del av ansiktet, og flytter seg til større deler av ansiktet etter hvert. Å fjerne kråketær rundt øyene er en populær behandling.

4. Volumbehandling

- Her bruker vi juvederm, det samme som i leppene. Når man blir eldre eller trener mye mister man fett i ansiktet. Da vil huden bli tatt av tyngdekraften og miste spenst. Volumbehandling i kinnene gir et naturlig ansiktsløft.

5. Hudscanning

- Folk har blitt mer opptatt av å ta vare på huden sin. For å få vite hva man trenger av produkter tilbyr vi en scanning. Vi hjelper kunder med hudproblemer som akne og rynker.

Les også: Utroskap: Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser