Som nordmann er det nok mye vi tar for gitt på ferieturen til drømmedestinasjonen. Likevel er det flere aktiviteter vi tenker er naturlige, som rett og slett er et lovbrudd i andre land.

43 nordmenn i fengsel

Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef hos Utenriksdepartementet sier at det de oftest må bistå nordmenn på ferie med er saker som involverer ulykker og lommetyverier.

Men fra tid til annen er det også nordmenn som bryter loven i landet de er på ferie i, og per desember 2017 er det 43 nordmenn som sitter fengslet i utlandet.

- Av de 100 000 nordmenn som hvert år reiser til utlandet, så er det et ganske lite tall, sier Andersen til Trd.by.

Han legger til at de aller fleste har helt problemfrie opphold, og at i de tilfellene noe går skeis - så løses det helt fint uten innblanding fra UD. Han legger til at det UD bidrar med rett og slett er hjelp til selvhjelp.

Men Andersen presiserer at det er viktig å huske på at du som nordmann i utlandet faktisk er på besøk.

- Lovene i det landet du er i gjelder, enten du liker dem eller ikke.

Husk dette!

Han bruker ferieparadiset Thailand som eksempel.

- De tar majestetsfornærmelser veldig alvorlig. Mange land har lover knyttet opp mot sine livssyn og der kan blant annet ugifte få problemer med å booke et dobbeltrom. Det er mange land med forskjellige regler, så vi oppfordrer reisende til å sette seg inn i lovene til det landet de besøker.

Det er én ting til Andersen gjerne vil at reisende skal huske.

- Invester i en reiseforsikring som faktisk dekker det du skal gjøre på ferieturen.

Mye strengere straff

Utenriksdepartementet har en grundig oversikt over praktisk reiseinformasjon for alle verdens land på sin nettside, der en kan lære litt av hvert om landet en besøker.

I De forente arabiske emirater, med perlen Dubai, får du ikke reparert bilen på verksted om ikke politiet har undersøkt ulykken først. På UDs sider står det faktisk at du ikke kan flytte bilen etter en ulykke før politiet har gjort jobben sin, også i mindre uhell.

Ved en eventuell personulykke kan man bli dømt til å betale blodpenger. Det kan være snakk om meget høye summer.

Visste du for eksempel at flere ferieparadis praktiserer dødsstraff for flere typer forbrytelser, blant annet narkotikaforbrytelser? Det lille ferieparadiset Bali i Indonesia for eksempel har henrettet flere for brudd på narkotikalovgivningen, også utenlandske statsborgere.

Sigarettpapir og kamuflasje

Men vi vet jo at narkotika er ulovlig, da er det kanskje verre med alt vi ikke vet. Som at det forbudt å kle seg i militær- og kamuflasjeklær i ferieparadiset Jamaica. Ifølge UDs oversikt.

Reiseinformasjonen deres innebærer lover, regler og sosiale normer som at det er regnet som uhøflig å bruke hatt på besøk i et landssted i Fiji.

På den lille flerkulturelle solperlen Mauritius kan smugling gi opp til livstid i fengsel. Det er fair - de fleste av oss driver ikke med sånt. MEN det er også ulovlig å importere og bestille sigarettpapir. Det er greit å være obs på.

Egne reiseråd

UD oppretter egne reiseråd for de landene som faktisk kan være farlig å besøke. Akkurat nå står flere feriedestinasjoner med egne reiseråd. Blant annet både populære Thailand og fantastiske Maldivene.

Sistnevnte har faktisk en lov som sier at det er forbudt å ta med seg alkohol inn i landet. Alkohol kan bare inntas på hoteller og på turistøyer med egen tillatelse. Med andre ord, du trenger ikke stresse via tax free'en før du reiser hit.

På Maldivene, inklusive flere yndete feriemål, bør en faktisk være litt forsiktig med høy kameraføring - det kan faktisk være du får med noe på film som ikke er lov. Militæranlegg eksempelvis.

Tre populære mål

Vi har valgt oss ut tre relativt populære reisemål, og sett nærmere på oppsiktsvekkende regler det er verdt å være obs på.

Indonesia

  • I Indonesia er injurie- og blasfemiparagrafene i aktiv bruk. I løpet av de siste 30 årene har ingen blitt frifunnet etter tiltale om blasfemi, mens over hundre er dømt.

  • Det er ikke et forbud mot seksuelle handlinger av samme kjønn, men det forekommer likevel aksjoner - særlig mot homofile og transpersoner der politi og lokale aktivister står bak.

  • I provinsen Aceh er det stor grad av lokalt selvstyre med sharia-inspirert straffelov. Det forekommer fysisk avstraffelse for fysisk nærhet mellom ugifte (både heterofile og homofile), gambling og befatning med alkohol.

Bali er et yndet reisemål, men vær obs på Indonesias lover. Foto: Shutterstock
  • For alle andre typer visum anbefales det at en kontakter en indonesisk ambassade. Feil type visum, ved for eksempel arbeidsopphold eller journalistisk virke i landet, kan i enkelte tilfeller medføre arrestasjon av politiet og bøter, fengsel eller deportasjon.

  • På gaten og andre offentlige steder bør klærne dekke skuldre og navle. Hva som er god klesskikk varierer mye fra sted til sted i landet.

  • Det er forbudt å fotografere militære anlegg.

  • Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel, særlig ved mistanke om at personen ikke er i landet som turist. Passet bør derfor medbringes.

Dubai - De forente arabiske emirater

  • Det er ikke lov til å ha alkohol, valmuefrø eller pornografisk materiale uten tillatelse. I emiratet Sharjah er både alkohol og svinekjøtt forbudt.

  • Man kan i utgangspunktet kle seg som man vil i Emiratene, men det settes pris på om man kler seg noe mer konservativt enn i Vesten. Dette innebærer at man dekker til skuldre og knær.

  • Badetøy bør kun brukes på strender eller ved svømmebasseng. Bikini tolereres vanligvis, men kvinner anbefales å se an situasjonen for å unngå uønsket oppmerksomhet.

Fantastiske Dubai har noen lover og regler det kan være lurt å være obs på. Foto: Shutterstock
  • Alkohol kan nytes i restauranter og barer tilknyttet de største hotellene. Man bør ikke være synlig beruset, særlig ikke utenfor hotellområdet. Ved ulykker, arrestasjon eller lignende kan man risikere bøter, og i verste fall fengsel dersom det viser seg at man har alkohol i blodet. Aldersgrensen for å drikke alkohol er 18 år i Abu Dhabi (21 år på hoteller), 21 år i Dubai og i de nordlige emiratene, mens alkohol er fullstendig forbudt i Sharjah.

  • Det er nulltoleranse for å kjøre i påvirket tilstand. Forsikringen blir ugyldig, og man kan bli holdt ansvarlig for betydelige beløp. Dette gjelder også trafikkulykker man selv ikke har skyld i.

  • En del vestlig oppførsel kan bli oppfattet som krenkende mot religion eller kultur.Banning og fornærmende gester anses som uanstendig og kan føre til fengsel eller deportasjon. Dette gjelder særlig i møte med politi og andre myndighetspersoner.

  • Å vise kjærlighet eller hengivenhet offentlig bør unngås. Gifte par kan holde hender, men det finnes flere eksempler på arrestasjoner for kyssing (og mer utøvende aktiviteter) i offentlighet.

  • Det er forbudt å bo sammen med, eller dele hotellrom med en person av motsatt kjønn dersom en ikke er gift eller har nært slektskap til vedkommende.

  • Utenomekteskapelig sex er ulovlig. Man risikerer fengselsstraff og bot og utvisning.

  • En ugift kvinne som føder barn vil møte problemer, da ekteskapsattest er nødvendig for å få utstedt fødselsattest. Konsekvensene kan være alt fra ikke å få fødselsattest til fengselsstraff. En kvinne som er utsatt for en ulykke eller lignende og må oppsøke lege, plikter å melde fra dersom hun er gravid. Dette kan skape problemer dersom hun ikke er gift.

  • Under fastemåneden ramadan bør man være særlig nøye med å følge de lokale reglene for oppførsel. Ikke-muslimer forventes å vise respekt ovenfor de fastende. Man bør unngå å spise, drikke, tygge tyggegummi og røyke offentlig mellom soloppgang og solnedgang. Videre bør man være ekstra påpasselig med å benytte anstendige klær.

  • Homofili og transvestittisme er ulovlig, og homofile partnerskap er ikke anerkjent.

  • Myndighetene har nulltoleranse for narkotikarelaterte lovbrudd. Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, selv i små mengder, er forbudt, og kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater.

  • Offentlig sensur finnes, og ytringsfriheten er innskrenket.

  • Det er strenge straffer for økonomisk kriminalitet, som bruk av sjekker uten dekning og manglende betaling av regninger, også hotellregninger. En kan straffes med fengsel og bot, og bankkontoen kan bli sperret.

  • Man kan bli nektet innreise dersom man har et israelsk visum eller stempel i passet.

Thailand

  • Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

  • Straffenivået i Thailand er relativt høyt - også for mindre forseelser. Man kan idømmes flere måneders fengselsstraff for forhold man i Norge kan anse som bagatellmessige. For eksempel butikknasking, forstyrrelse av offentlig orden, ærekrenkelse av offentlige tjenestemenn.

  • Fengselsforholdene ligger betraktelig under norsk standard.

  • All bruk av narkotiske stoffer er forbudt i Thailand og straffeforfølges. Thailand har dødsstraff for grovere narkotika- og voldskriminalitet.

  • Thailand har strenge straffer for majestetsfornærmelse (15 år i fengsel). Begrepet favner vidt og straffeforfølgelse har skjedd hyppigere de senere årene og spesielt etter at militærjuntaen tok over makten. Alle anmeldte saker blir rettsforfulgt. Hvem som helst kan anmelde for majestetsfornærmelse. Det har eksempelvis forekommet at drosjesjåfører har anmeldt passasjerer for majestetsfornærmelse. Det er derfor grunn til å vise stor aktsomhet

Herlige Thailand har noen lover en bør pugge før reisen. Foto: Shutterstock
  • Etter thailandsk lov skal utenlandske borgere alltid bære passet sitt eller kopi av dette på seg.

  • Det er forbudt å røyke i offentlige rom.

  • Røyking og kasting av sigarettsneiper på Thailands strender er forbudt. Straffen for overtredelse er opp til ett års fengsel, eller en bot på opptil 100.000 thailandske bat, eller begge deler.

  • Det er forbudt å innføre e-sigaretter til Thailand.

  • Den som importerer forbudte varer til Thailand kan dømmes til fengsel i maksimum ti år eller til bøter tilsvarende fem ganger verdien av den importerte varen.