Bornstein er blogger og personlig trener for blant annet Tone Damli. PT-en skrev nylig et innlegg om banan på bloggen sin hvor hun sammenligner banan med lys melkesjokolade.

Følg trd.by på Facebook

"For det er faktisk rundt 20 gram karbohydrater i en liten banan. Det vil si at i en stor banan er det like mye sukker som i en Stratos (45gram)", skriver Bornstein.

Bornstein vil heller spise andre ting fordi bananen inneholder så mye sukker. Hun anbefaler verken banan som rask næring, mellommåltid eller restitusjonsmat.

Les hele innlegget her.

Så, er det usunt å spise banan?

For å finne ut av dette har vi spurt tre ernæringsfysiologer. Alle er enige: Det blir feil å sammenligne banan med sjokolade, og man kan helt fint spise en banan.

– I dagens samfunn med alle skremslene og all den bearbeidede maten vi tilbys, er det latterlig å advare mot å spise en banan! Folk vet snart ikke hva som er bra å spise lenger, sier ernæringsfysiolog Anbjørg Marie Hellestræ.

Banan er sunt, helt trygg, og full av næringsstoffer, sier Hellestræ.

Også Camilla Nybø ved Ernæringsspesialisten vil ikke fraråde folk å spise banan.

– En gjennomsnittlig person trenger rundt 2000-3000 kcal hver dag. En banan til 100 kcal utgjør ikke en stor andel av kaloribehovet, sier Nybø.

Ernæringsfysiolog Stian Halvorsen henger seg på.

– En banan fra tid til annen for en normalvektig person uten diabetes vil ikke gjøre noen skade, sier han.

Men man må ikke glemme at mengde er viktig. Alt kan inntas til en grense der det blir usunt - til og med vann.

Spiser du kjøttdeig 2-3 ganger i uken? Det er for mye, ifølge ernæringsfysiolog.

SOM STRATOS? Banan er kanskje ikke så sunt som du skulle tro, ifølge Bornstein. Foto: scanpix

Dersom man er på slanker'n da?

PT-en skriver på bloggen at sukkeret i bananen gir en blodsukkerstigning. Stigningen gir økt utskillelse av insulin i kroppen, som igjen gir kroppen beskjed om økt fettlagring.

Ernæringsfysiolog Hellestræ mener derimot at dersom man tenker slanking, så er en banan det minste problemet. Men for å minske kaloriinntaket, kan du gjerne velge annen frukt eller bær.

– Men man sparer faktisk bare 20-30 kcal mellom et eple og en banan. Epler veier mer, så det blir derfor ikke helt reelt å sammenligne per 100 gram, sier Hellestræ.

Banan og trening

Bloggeren Helle Bornstein forteller hun ikke trenger et ekstra måltid før trening.

– Jeg har ikke har et behov for et mellommåltid før trening fordi jeg har mine faste måltider, sier PT-en.

Ønsker hun å få mer energi, tar hun en kaffe.

Halvorsen opplever derimot at realiteten er en litt annen for Ola og Kari Nordmann.

– Om en ønsker å trene på moderat til høy intensitet ønsker kroppen å hente energien fra karbohydrat. Banan kan fungere ypperlig som et tilskudd til å toppe disse lagrene i forkant til økten. I tillegg er bananen lett fordøyelig og vil mest sannsynlig ikke gi noen form for mageproblemer under økten.

I tillegg foreslår Halvorsen rosiner, frukt og smoothie som alternativer til rask næring.

Også de første 15 minuttene etter trening er karbohydratene i bananen bra for restitusjon av musklene.

Er du en tacoelsker? Her er Trondheims nye taco-restaurant!

ALTERNATIV: Yoghurt med litt kornblanding, frukt og bær er et godt og sunt mellommåltid. Foto: scanpix

Sunne mellommåltider

Når man skal innta et mellommåltid, anbefaler ernæringsfysiolog Halvorsen å velge matvarer som kan gi deg en relativt sakte utskillelse av blodsukkeret - for energi som varer.

– For eksempel kornblandinger blandet i litt yoghurt med bær, en grovbrødskive med ost kan være et godt alternativ. I tillegg inneholder ulike grønnsaker generelt sett mindre sukker enn frukt, og vil definitivt også være et godt alternativ til mellommåltid.

Nybø legger til at bananen også er et godt mellommåltid når man er ute på farten, og at den metter mer enn for eksempel et eple.

– Uansett er banan et mye sunnere alternativ til et mellommåltid enn andre industrifremstilte produkter, sier Nybø.

– På spissen

Kjendis-PT Helle Bornstein understreker på sin side at hun setter det på spissen når hun skriver at hun ikke vil anbefale å spise banan.

– Jeg opplever for øvrig ikke at vi er så uenige. Ernæringsfysiologene peker imidlertid på kontekster hvor en banan kan spises, hvor jeg selv ville ha valgt andre alternativer, sier Bornstein.

I matmodus? Her har du 7 billige, sunne og sykt enkle middager!

Hva inneholder bananen?

En banan gir cirka 100 kcal og inneholder omtrent 17 gram sukker. Ifølge de tre ernæringsfysiologene inneholder bananen også følgende næringsstoffer:

  • En sammensetning av karbohydrater, proteiner og plantestereoler, vitaminer og mineraler.

  • Fiber, som er godt for fordøyelsen, tarmen og for vektnedgang.

  • Antioksidanter i form av C-vitaminer og kalium, som styrker muskler og er med på å regulere væskebalansen i kroppen.

  • Magnesium og B-vitaminer, som er spesielt viktig for nervesystemet (særlig mye B6 og B2).

  • Beta-karoten, vitamin E, niacin, folat, kalsium, jern, magnesium, sink, selen, kopper og fosfat.

Bananen inneholder verken salt eller fett, og er bra for hjertet, kolesterolet og blodtrykket.

Forskning viser også at banan styrker de gode tarmbakteriene våre, som er viktige både for immunforsvar og psykiske helse.

NB: Mennesker med nyresvikt og eldre bør være forsiktig med inntak av bananer. Nyrene har da dårligere funksjonsevne for å skille ut kalium. Også folk med diabetes type 2 må være forsiktige.

Havregryn er perfekt studentmat. Her er 6 billige og sunne frokoster med havregryn!