For litt over et år siden satte Øystein (37) og Marte (31) et kjøleskap i gata foran inngangsdøra til bakgården. Påkoblet strøm og full av mat var tanken at hvem som helst kunne forsyne seg av maten.

Sosial greie: Marte og Øystein forteller at de har blitt bedre kjent med naboene etter at de satte ut et kjøleskap med gratis matvarer. Foto: Ina Sand Solli

Fokus på matsvinn

- Ideen kom da vi hadde besøk av et par fra Litauen, forteller de i bakgården sin som er et koselig sted omringet av husets røde vegger og lunt av varmelamper og saueskinn.

Litauerne var dumsterdivere som fant så mye mat at det hopet seg opp innendørs. Løsningen var like enkel som den var genial, og i året som har gått har kjøleskapet blitt godt integrert i nabolaget.

- Først trodde vi at vi måtte dumpsterdive på fastbasis for å fylle det opp, men det var det ikke behov for. Kjøleskapet fylles fra flere hold, forklarer Marte mens hun ramser opp noen av de som bidrar.

Blant annet er Miljøagentene fra Ila skole og butikker og kaféer innom for å levere mat som ellers ville gått i søpla.

- For eksempel var det noen som hadde et selskap i nabolaget som trodde de måtte hive all maten som ble til overs. Så kom de på at de kunne legge det i kjøleskapet. Vi opplever at folk er glade for dette alternativet til å kaste mat, sier Øystein.

- Noe av poenget med kjøleskapet er jo å sette fokus på matsvinn, legger Marte til.

Dekorert: Kjøleskapet som doneres bort er dekorert av byens barn. Foto: Ina Sand Solli

Donerer bort kjøleskap

For tiden har Free Fridge-kjøleskapet selskap av et litt større ett. Fint pyntet er det også.

- Dette er donert av Trondheim renholdsverk, og pyntet av byens barn og unge under Gjenbruksdagen, sier Marte.

Dette kjøleskapet vil de donere videre til et nabolag som kunne tenke seg å spre Free Fridge-bevegelsen. Siden de annonserte har de fått noen seriøse henvendelser, men de har ikke blitt noe av. Blant annet på grunn av at resten av nabolaget til de aktuelle interessentene har vært skeptiske.

- Det er en terskel for folk som har lyst til å gjøre det samme. Vi vil gjerne fortelle litt om hvordan det er å ha et Free Fridge, slik at det blir mindre avskrekkende.

For det første forteller de at det krever lite vedlikehold, og at det er svært sjeldent de må tømme kjøleskapet for mat som har blitt dårlig.

- Vi kikker innom hver gang vi går forbi, og maten som blir lagt der forsvinner i løpet av relativt kort tid.

I tillegg har det hatt en positiv effekt på nabolaget.

- Vi har blitt bedre kjent med naboene etter at vi satte ut kjøleskapet. Hvis vi sitter på benken utenfor inngangen hender det ofte vi kommer i prat med de som kikker i kjøleskapet, forteller Øystein.

Marte og Øystein forteller at de utelukkende har positive opplevelser med å ha et Free Fridge foran hjemmet sitt på Ila. Foto: Ina Sand Solli

Hele nabolagets kjøleskap

Marte synes også det er gøy å se at nabolaget har tatt mer eiendom over kjøleskapet.

- Det virker ikke til at de som bruker det tenker over at det står foran akkurat vårt hus, men at det er en naturlig del av gata.

Øystein og Marte håper at også bedriftene kan se nytten av å ta til seg eller lage sitt eget Free Fridge.

- Bare tenk på den goodwill'en de ville ha fått. Det gir tydeligvis oppmerksomhet, sier han. Det stemmer i hvert fall for parets del. Siden de satte fram kjøleskapet har de blitt intervjuet flere ganger av forskjellige medier.

De forteller at det for det meste er studenter og de med dårlig råd som benytter seg av kjøleskapet, som sto ute til og med i vinter.

- Jeg tror nok det var flere som fikk julemiddagen sin fra dette kjøleskapet, og et måltid de kanskje ellers ikke ville fått, sier Øystein.

I stua har de et maleri malt direkte på veggen, og minigolf og turnutstyr i gangen. Til glede for både overnattingsgjester og konsertgjengere. Foto: Ina Sand Solli

Aktiv husstand

Alle i det røde, lettgjenkjennelige huset stiller seg bak Free Fridge-ordningen. Det er Øystein som eier og hvor mange som bor der er nokså flytende. De har leid ut to egne leiligheter, og annenhver uke drives huset som Bed and breakfast i Airbnb.

I tillegg har Øystein gjort i stand til et nærverksted i inngangspartiet, slik at alle kan få lånt seg verktøy i nabolaget.

- Hvordan er det å være så sosiale hele tiden?

- Det er et ganske stort hus, men jevnt over liker vi at det er ting som skjer, sier de.

Det er ikke bare småtterier som skjer heller. For eksempel arrangerer de intimkonserter i stua.

- Vi skal ha en konsert her 1. oktober. Den heter "Første forsøk", og det er Maria Garli Nordseth som skal teste ut nytt materiale, forteller Marte.

De legger til at de samler på nye musikere, med et smil. I tillegg bruker familien å arrangere fiksefestivaler, loppemarked og lavterskeljam.

Kreativt hjem: Det er ikke bare Free Fridge som gjør denne husstanden spesiell. I bakgården har de kjøkkenhage, drivhus med gratis overnatting. Inne har de tidvis Bed and breakfast, og huskonserter. Foto: Ina Sand Solli