Gilbert Ofori (22) studerer økonomi ved BI og er lidenskapelig opptatt av mote. Han poster daglig bilde av antrekkene sine på Instagram, og jobber deltid i klesbutikk.

Når ble du interessert i mote?

– Det var overgangen fra 10. klasse til videregående. På ungdomsskolen turte jeg kanskje ikke skille meg for mye ut, men etter hvert ble jeg mer bevisst på det jeg kjøpte. Spesielt etter konfirmasjonstiden, da hadde jeg litt mer å rutte med. Ellers har jeg nok endra stilen min siden den gang, da det var mer scater-stil «back in the days».

Hva betyr mote for deg?

– Mote er en måte å uttrykke seg på, og er noe veldig personlig. Stilen er det første man legger merke til når man møter nye mennesker, og i mange tilfeller gir mote et godt bilde på hvem du er til daglig. Stil gjenspeiler veldig godt hvilken person du er, så da syns jeg at man skal gå med det man føler er komfortabel i. For meg er det et personlig bilde på hva du syns fungerer, og hvordan man setter sammen ulike plagg.

Kan du beskriv din egen stil?

– Den er både litt inspirert av «street» og «classy», men jeg er veldig opptatt av at man ikke skal ha én type stil. Man kan ha én stil som er mer dynamisk, og én som er mer avslappet, og én som er litt mer pyntet og formell. Når jeg skal beskrive min stil må jeg si at den består av alle disse. Den er polert, men «casual». Det er fine rene linjer, litt mer konservative farger på dresser, kombinert med mønstrete farger i skjorter eller «accessorize». Tilbehørene og detaljene kan ha et litt mer utfordrende uttrykk, for eksempel et mønstrete slips. Jeg syns man kan jo gjøre en klassisk dress mer spennende med et slips i en sterk farge eller tydelig mønster. Jeg er også fan av å utforske klær folk selger på Finn, fordi jeg er veldig glad i vintage. Mote er veldig dynamisk, så jeg merker absolutt at retromote, og ting som har vært på moten før, blir populært igjen. Man blir nesten redd for å kaste ting, fordi det kan være kult igjen om noen år.

Hva kommer aldri inn i klesskapet ditt?

– Det var i starten av mine år på videregående at onepicen hadde sin store popularitet, og der og da vurderte jeg faktisk å kjøpe en. Jeg var bare et par tastetrykk unna! Men det kom aldri inn i skapet mitt den gangen, og det kommer aldri til å gjøre det i framtida. Ellers består skapet mitt av en god blanding av alt, både når det gjelder typer plagg og snitt, passform, og lengde. Bukser har jeg mye av, og det er er stor del av det dynamiske motebildet; plutselig er de korte, plutselig hvite, eller lange. Jeg har alle typer!

Hva er du mest fornøyd med ved din egen stil?

– At flere typer mennesker kan finne inspirasjon i ulike deler av min stil. Det er klart at ikke alle bruker dress hver dag, men jeg føler at stilen min har flere sider og at flere kan relatere seg til deler av den. Da jeg startet med motekonto på Instagram ville jeg gjerne inspirere andre slik jeg har blitt inspirert selv. Jeg forventer ikke at alle liker alt ved min stil, men kanskje én liker skoene, én liker jakka, mens en annen liker slipset.

Hvem er ditt moteikon og hvor henter du moteinspirasjon?

– Jeg fan av stilen i Mad Men, og det er spesielt en karakter i serien jeg kan la meg inspirere av. Han heter Roger Sterling og har alltid kule detaljer ved antrekket sitt. Alt er gjennomført, gjennomtenkt, med fine kontraster. På Instagram er det en bruker fra Tyskland, Justus Hansen, som jeg har hentet mye inspirasjon fra. Han er et godt eksempel på at man kan kombinere ulike stiler, fordi han finne på å kle seg i dress med dongerijakke under, kombinert med snickers. Ellers følger jeg over 900 kontoer på Instagram, så det er mange å bli inspirert av.

Har du bevisst valgt å satse på en look?

– Stilen min har utviklet seg over tid. Helt i starten da stilen min utarbeidet seg hadde jeg for eksempel ingen spesielle detaljer som slips eller klokker, men bare dressen. Samtidig har jeg fått en mer avslappet stil innen for den klassiske kategorien. Jeg tror jeg har blitt veldig inspirert av tv-serier, fordi jeg ser alt for mye slikt. Plutselig blir man litt voksen og har lyst til å se på Mad Men, hvor jeg henter mye inspirasjon. Denne klassiske måten å uttrykke seg på er veldig fin, og denne stilen bruker jeg gjerne i jobbsammenheng. Det er liksom ikke slik at man møter opp første dag på videregående med full dress, det er ikke det jeg mener, men for min del føler jeg meg mer voksen med den «looken».

Hvilke klesoppbevaringsløsning bruker du og hvorfor?

– Alt av dresser og blazere henger på kleshengere, slik at det blir fine linjer hele veien og ikke krøller seg. Dette henges enten i skap eller på stativ. Alt av gensere brettes pent sammen og legges i forskjellige hyller. Etter å ha jobbet i klesbutikk blir man litt inhabil, og jeg begynner ofte å brette klær som jeg egentlig pleier å henge opp. Plutselig bretter man alt annet også, som kjøkkenhåndklene.

Hva er ditt beste klesoppbevaringstips?

– Jeg et godt tips til de som ikke har tid til å stryke skjortene. Dette er kanskje plagg man vasker på kvelden i en travel hverdag, så heng de på kleshengere når de skal tørke over natten. Da er skjorta klar og tør uten rynker dagen etter. Ellers bør man brette og sortere etter kategorier «tynne t-skjorter her» og «gensere i denne hylla». Skal man ha bukser vet du at den ligger i hylle nummer tre, liksom.

Hva synes du om motebildet og motetilbudet i Trondheim?

– Motebilder har blitt veldig mye bedre. Det har kanskje utviklet seg i takt med at det er mye inspirasjon å hente fra gratiskanaler, som Instagramkontoer med fokus på mote. Før sparte man opp lommepengene for å kjøpe et moteblad, men i dag er mote og inspirasjon veldig tilgjengelig for alle. Det har påvirket motebildet, og man inspireres på en het annen måte enn før. Når det kommer til motetilbudet i Trondheim mener jeg at også dette har blitt veldig bra de siste årene. Det meste er tilgjengelig her i byen, og det er noe for alle i alle prisklasser.

MER MOTESTOFF:

Trodde du at du visste hvor klærne dine kommer fra? Det gjør du mest sannsynlig ikke

Derfor revner jeansen raskere nå enn før