Havregryn er billig, sunt og enkelt. Men det er ikke alltid like lett å være så kreativ på morgenkvisten. Her er noen oppskrifter på hva du kan bruke det gylne kornet til. Disse oppskriftene kan du planlegge, og sparer deg mye tid på morgenen når er for trøtt til å lage noe avansert.
Overnight oats
Dette lager du kvelden før, og sparer deg mye tid om morgenen. Dette er rett og slett havregrøy som lager seg selv over natten.
Her er oppskrift:
1 dl melk
1 dl yoghurt
1,5 dl havregryn
Søtning som kanel, vanilje eller sukker
Bland alt sammen i ei krukke eller skål, og la det stå over natta.
Havregrynsgrøt
Koker du opp havregryn med vann og melk, får du havregrynsgrøt. Tilsett sukker, kanel og smør så får du en skikkelig smaksvinner. Du kan også tilsette bananbiter, eplebiter eller appelsin for å krydre det opp litt.
Her er oppskrift:
3 dl vann
1,5 dl melk etter ønske
1,5 dl havregryn
Litt salt
Kok opp havregryn med vann, og hell oppi litt etter litt med melk. La det koke i noen minutter.
Bananpannekaker med havregryn
Bananpannekaker kan du lage i mange varianter, og bananen gjør pannekakene søte, mens havregrynen gjør de mer fyldige.
Her er oppskrift:
2 godt modne bananer
2 dl havregryn
1 ss vann
2 ts bakepulver
Kardemomme (kan sløyfes)
Bland alt sammen i en bolle, og la det svelle i noen minutter før du steiker det på middels varme.
Müsli
Müsli kan lages i mange varianter, og her kan du tilsette bær, frø og søtning etter eget ønske.
Her er oppskrift:
150 gram nøtter (hasselnøtter, mandler, cashewnøtter etter ønske)
250 gram havregryn
75 gram solsikkefrø
35 gram sesamfrø
3 ss olje (raps eller kokos for eksempel)
6 ss honning/agave
Bland alt sammen i en bolle, og stek i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter.
Havrerundstykker
Perfekt til helgefrokosten!
Oppskriften er hentet fra brød og korn:
5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
3 dl havregryn
650 g hvetemel
Bland først gjæren sammen med lunket melk/vann. Tilsett det tørre, og la det heve til dobbel størrelse. Form til rundstykker (ca. 12 stk), og stek på 220 grader i ca. 10 minutter.
Smoothie med havregryn
Glad i å drikke frokosten din? Da er nok denne noe for deg! Denne smoothien inneholder både banan og havregryn, og gir nok til et glass.
Oppskriften er hentet fra Millas mat:
1 banan
To til tre isbiter
Et porsjonsbeger med din favorittyoghurt
Fire spiseskjeer havregryn
Halvannen dl melk
Ha alt i en blender, og kjør det godt.
13 sunne matretter med kun tre ingredienser
Havrekjeks
Kjeks til frokost? Ja, hvorfor ikke! Spesielt når de er så sunne som disse. Tre ingredienser er alt du trenger for å få til disse kjeksene.
Oppskrift:
2 middels store bananer3 dl havregrynSøtning eller smak (kokos, kanel eller tranebær f.eks.)
Bland alt sammen, og fordel det på et stekebrett. Stek på 180 grader i cirka 20 minutter.