Ann Jeanett Klinkenberg fra Grong merket en kul i brystet da hun var 26. Hun trodde selv det var en melkekjertel. Da hun var så ung, kunne det umulig være brystkreft tenkte hun.

Hun tok flere vevsprøver, og ble fortalt at de ikke hadde funnet kreftceller. Etter en stund ble hun sendt videre til St. Olavs Hospital for å for å sjekkes, og får svaret:

- De ringte fra Trondheim klokka 15.30. Jeg satt i stua, alene, og ventet på resten av familien da jeg fikk bekreftelsen: Det var brystkreft, fortalte hun til Side2.

Følg trd.by på Facebook

- Vært veldig heldig

Kulen var stor, og Klinkenberg ble satt på cellegift før operasjon. Hun mistet håret, og fjernet venstre bryst. Hun skal gå på kontroll to ganger i året i 10 år, men forteller at hun har det greit i dag.

- Jeg har vært veldig heldig. Dessverre er det sånn at mange får senskader av cellegift og stråling, og bare den fysiske og psykiske påkjenningen en slik behandling gir deg, sier hun til trd.by

Ann Jeanett under strålebehandling. Foto: Privat

Hun forteller at i løpet av behandlingen var det mye frykt. Frykt for å dø fra ungene sine, og mye tanker. Hun synes også det å fjerne puppen var litt spesielt som 26-åring.

- Men egentlig så taklet jeg det og ganske bra. Du lærer deg at kropp ikke er alt, det er så mye annet viktig, sier Klinkenberg.

Årets Rosa sløyfe: - Noen må dø for å produsere sløyfa

Viktig å være åpen

En stund etter fikk hun rekonstruert en ny pupp. Nå er hun mest redd før hun skal på kontroll, om kreften har spredd seg eller kommet tilbake.

- I det daglige påvirker det meg ikke så mye, men etter en behandling kan man bli litt glemsk eller distré, sier 31-åringen.

Hun valgte å være åpen om brystkreften da hun bodde på en liten plass, og skjønte at det kunne gå rykter. Folk ville lure på hvordan det gikk, og hun delte historien så hun slapp å fortelle det om og om igjen.

- Jeg tenker og at det er viktig i forhold til andre som kanskje kjenner noe i brystet. Jeg har hørt mange unge jenter som har blitt fortalt at de ikke kan få kreft når de er så unge. Men det viktigste er å kjenne etter selv, uansett alder, sier hun.

Siden Lise (26) var 11 år har hun slitt med spiseforstyrrelser. Nå tar hun saken i egne hender

- Ikke alle det går så bra med

Klinkenberg sier at de er få så unge som har fått brystkreft, men at det finnes noen. Hun råder likevel til å undersøke brystene sine.

- Hvis man kjenner noe er annerledes, tar man seg en tur til legen og får det undersøkt. Så slipper man å gå å bekymre seg. Hvis man tror man er for ung eller ikke blir tatt på alvor kan man gå lenge med det, sier 31-åringen.

Hun forteller at i rosa sløyfe-måneden kommer det mange historier som treffer henne i hjertet, og som hun kan relatere seg til.

- Men jeg blir samtidig veldig ydmyk over at ting har gått så bra med meg. Det er ikke alle det går så veldig bra med. Brystkreft er ikke en rosa kreftform. Det er ganske hardt og brutalt, mener Klinkenberg.

Merethe (21) har stomipose: - Jeg har aldri hatt så bra selvtillit som jeg har nå

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot