Noen ler, roper eller snakker uten å ha noen minner om at de har gjort det. Men hvorfor skjer det egentlig?

7 av 10 har snakket i søvne

På fagspråket heter det parasomni, som er en samlebetegnelse på uønsket, motoriske fenomen eller opplevelser som skjer under innsovning, i løpet av søvnperioden, eller i forbindelse med oppvåkning fra søvn.

Det forteller Siri Waage, som er postdoktor ved Universitetet i Bergen og senterkoordinator ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer.

– Omtrent 70 prosent av den norske befolkningen har rapportert om å ha snakket i søvne minst én gang i løpet av livet, forteller hun.

Når skjer det?

Nattlige monologer kan oppstå i alle søvnstadier, men skjer som oftest i non-REM søvn.

I de dypeste stadiene av non-REM søvn er hjerneaktiviteten langsom og muskelspenningen er redusert.

Som oftest er denne type søvn drømmeløs, og det du sier i søvne henger ikke nødvendigvis i sammen med det du drømmer.

– Lite søvn eller søvnmangel, feber, stress og alkohol kan utløse søvnesnakk. Det kan også henge sammen med ting du har opplevd, inntrykk du har fått på dagtid og bearbeiding av hendelser, eller det kan være helt usammenhengende, forteller Waage.

Parasomni ser ut til å være arvelig, og er vanligst blant barn og unge.

Hvorfor skjer det?

Ifølge lege og søvnekspert Harald Hrubos-Strøm «avlærer» hjernen uvesentlig informasjon på natta. Det kan føre til at vi gjenopplever noe av det som skjedde på dagen for å luke bort det vi ikke trenger.

– Mange pasienter forteller at de snakker mer i søvne dersom de har hatt en travel dag med mange inntrykk, sier Hrubos-Strøm. Han mener at den beste medisinen er mer søvn.

– Noen er redd for det de sier i søvne, for eksempel at de skal si navnet til en annen enn kjæresten som ligger ved siden av. Jeg pleier å oppmuntre dem til å informere sengepartneren om det. Det er jo ikke farlig. Rent juridisk er du faktisk regnet som bevisstløs når du snakker eller handler i søvne, sier han.

Denne artikkelen er tidligere publisert hos Trd.by, men deles på nytt til glede for nye lesere.