Glem Movember og Stoptober. Nå er det Veganuary som gjelder.

Konseptet kjøres i gang for tredje år på råd. Første året var det cirka tre tusen deltagere. I år forventer arrangørene rundt femti tusen ivrige sjeler til å kaste seg på trenden, skriver theguardian.com.

Kjendisene leder an

Flere kjendiser som blant annet Ellie Goulding, Brad Pitt og Gwyneth Paltrow har allerede blitt med på veganbølgen. Nye tilskudd denne måneden er Vivienne Westwood og Peter Egan fra Downton Abbey.

Hovedgrunnen for arrangementet er dyrevelferd. Helse kommer på andreplass, mens miljø havner til sist. Arrangørene vil at de som melder seg på skal være motiverte til å gjennomføre, sier leder for Veganuary, Clea Grady, til theguardian.com.

- Det er en økende bevissthet rundt hvordan vi bruker og misbruker dyr. Dette øker for hvert år, forteller Grady videre.

Her får du 9 smarte tips for å redde miljøet.

Men hva er egentlig en veganer?

En veganer har et plantebasert kosthold. Kjøtt, fisk, skalldyr, melk og egg er matvarer en veganer ikke spiser. Med andre ord alt som kommer fra dyr. Veganere bruker heller ikke produkter fra dyr, som pels, skinn, ull, dun og silke, i følge Norsk vegansamfunn.

Vegansk i Trondheim

Flere og flere plasser utvider vegetar og vegantilbudet, både kafeer, restauranter og dagligvarer. Mange restauranter har nå i alle fall et tilbud til de som vil spise mer plantekost.

Kjøtterstatninger og meierierstatninger blir også mer populært. Anamma, Halsans Kök, Violife og Alpro er typiske merker du finner i norske butikker som er veganske. Andre viktige matvarer veganere spiser er belgfrukter som bønner, linser og kikerter. Disse inneholder viktige næringsstoffer, høyt proteininnhold og er rik på antioksidanter, skriver nhi.no.

Belgfrukter er en viktig proteinkilde for veganere. Foto: Shutterstock

Sunt og miljøvennlig

Ragnhild Hoff, Trondheims lokalkoordinator for Norsk vegansamfunn, mener at en måned som veganer kan få øynene opp for plantebasert mat, hvordan man lager vegansk mat, og helsegevinsten ved det. For de som har som nyttårsforsett å leve sunnere eller bli mer miljøvennlig, er Veganuary en smart måte å starte opp forsettene på.

Ragnhild Hoff synes Veganuary er en supert start for de som har som nyttårsforsett å spise sunnere eller være mer miljøbevisst. Foto: Siri Hovland Kaldal

- Jeg synes Veganuary er et kjempeflott konsept som gir oppmerksomhet til det å leve 100% plantebasert. Det er jo ikke til å stikke under en stol at kjendiser er forbilder for ganske mange millioner mennesker, og har stor påvirkningskraft. Jeg blir veldig glad hver gang jeg ser en ny kjendis som har blitt veganer eller blir med på Veganuary, sier Hoff.

Du kan spare over 2 500 kroner i året ved å velge riktig kaffesjappe i Trondheim.