Det sosiale nettverket Tiktok, der brukerne kan dele korte videoer, er for tiden svært opptatt av gamle sjømannssanger - shantier. 2021 er utropt til «Shantienes år».

Det startet ifølge Huffington Post med at en skotsk sanger og postmann, Nathan Evans, i desember i fjor la ut to videoer av seg selv som tro til med to gamle shantier - arbeidssangene til tidligere tiders sjøfolk.

Dermed var #shantytok og #seashantytok født, og er nå oppe i henholdsvis 43,9 og 13,2 millioner visninger: Millioner av brukere filmet seg selv mens de sang gamle shantier, de gjorde nye låter om til shantier. Og det har gitt uventede ringvirkninger for Storm Weather Shanty Choir fra Stord.

De firedoblet antallet månedlige lyttere på Spotify, som nå nærmer seg en halv million, og entret Spotify Viral 50-listene i USA, Canada og Storbritannia. Fredag melder bandet at de også er å finne på Amazons spilleliste med Sea Shanties.

Haakon Steinar Vatne, som etter å ha seilt med skuta «Statsråd Lehmkuhl» stiftet koret hjemme på Stord sammen med fem venner, sier til NTB det har vært overveldende.

– Vi har gjennom 20 år alltid hatt ståltro på at musikken vår kan nå et større publikum, men vi hadde aldri sett for oss at det var Tiktok som skulle være døråpneren, medgir han.

I år kommer Storm Weather Shanty Choir med nytt album, der første singel blir å høre allerede i februar. De har turnert både hjemme og ute, og ifølge pressemeldingen blitt kjent som et fargerikt innslag i både folkemusikk- og rockemiljøet.