Trondheimsjentene tok med seg hele 14 finalepokaler hjem fra norgesmesterskapet i «freestyle» i Lillestrøm.

- Det er veldig imponerende at de nok en gang gjør det så bra i store konkurranser, sier trener Mathilde Bjerke (22).

Ferske norgesmestere

De seks jentene, som er i alle aldre mellom 14 og 19 år, havnet alle på én eller flere finaleplasser. To av jentene ble til og med norgesmestere.

En av dem, Andrine Nordbøe Brøndbo (14), gjorde rent bord og kan skryte av å bli trippel norgesmester i mesterklassen over 14 år. Hun konkurrerte i «freestyle», «slow» og «todans».

Andrine Nordbøe Brøndbo (14) gjorde rent bord og ble trippel norgesmester i mesterklassen over 14 år. Foto: Privat

Maria Øvrebø Presthus (15) avsluttet helga med å bli Norgesmester i «slow», i tillegg til 6. plassen hun fikk i Champklassen i «freestyle».

- Hvordan er det å være norgesmester?

- Det er helt uvirkelig. Det var ikke forventet! sier Maria til Trd.by.

Hun har fått lignende titler tidligere, men da har hun deltatt i et annet nivå.

- Det er mye større og vinne dette nå, forklarer hun.

Lillesøster Christina Øverbø Presthus (14), som også danser i Champklassen, kan skryte av to 2. plasser og en 4. plass etter helgas NM. Henholdvis i grenene «freestyle», «slow» og «todans».

Verdens største konkurranse

Søstrene deltok også i kvalifiseringen til verdens største «freestyle»-konkurranse. Nemlig Disco Kid i England. En konkurranse som samler de beste av de beste, og begge jentene kom gjennom nåløyet.

- Dette har vært en drøm for oss begge to i mange år, sier Maria, og legger til at det blir masse trening framover mot konkurransen som er i desember.

Søstrene Christina og Maria kvalifiserte seg også til verdens største «freestyle»-konkurranse. Nemlig Disco Kid i England. En konkurranse som samler de beste av de beste. Foto: Privat

- Det er stas bare å kvalifisere seg til konkurransen, sier treneren om prestasjonen.

Treneren og de seks jentene gikk ut fra gammelklubben og allierte seg med en klubb i Lillestrøm. Ifølge Maria hadde dette mye å si for helgas kvalifisering og at de har nådd et høyt nivå.

- Vi er utrolig takknemlig for all støtten vi får fra Nidaros idrettsungdomskole, som blant annet har lagt godt til rette treningsmessig, og for Mathilde. Hun har vært et mirakel for oss, skryter Maria av treneren.

- Vi er alltid ganske så slitne i bilen på tur hjem fra trening, men det er det man blir god av, sier Maria.

Nesten 30 grader

Selv om trener Mathilde Bjerke forteller at jentene også tidligere har danset seg til gode plasseringer, er det like stas hver gang.

- Standarden øker for hvert år.

- Hvordan var innsatsen til jentene i år?

- Den var veldig bra. Inne i danselokalene var det nesten 30 grader, men de holdt det gående og fikk godt betalt for at vi har trent mye kondis, skryter treneren.

Bjerke forklarer at det er to hovedkategorier i «freestyle»-dans, nemlig «freestyle» og «slow».

- Det er mye fart, spark, hopp og akrobatikk i «freestyle». Der vektlegges det bevegelighet, styrke, kondis, spenst og teknikk.

«Slow» derimot, er mye roligere.

- Der vektlegges innlevelsen i dansen og det er enda høyere krav til teknikken. Men i begge kategoriene er det viktig å ha utstråling og vise danseglede, forklarer Bjerke, som selv har danset på høyt nivå før hun flyttet fra Lillestrøm til Trondheim for å studere.

- Ikke bare glitter!

Bjerke forklarer at de fjonge draktene er et bilde på nivået hos jentene, for det er kun på nivå 3 og nedover en kan bruke disse draktene. Totalt er det fem nivåer, og avgrensningen gjøres slik at de relativt dyre draktene ikke skal gå utover bredden i idretten.

- Noen av draktene er sydd til den aktuelle danseren. Variasjonene i draktene kommer av hva som passer den enkelte danseren best.

Bjerke vil gjerne presisere at selv om det ser glamorøst ut med glitter og fjær, så er ikke det den hele sannheten bak dansen.

- Det er en usminket treningshverdag bestående av blod, svette og tårer, konstaterer hun.

I tillegg til søskenparet og Andrine, gjorde også Live Sofie Vollum Dahl (15) det sterkt. Hun tok 3. plassen i «freestyle» og 2. plass i «todans». Angelina Yttereng (19) tok 5. plassen i «todans» og Tonje Vold (18) tok 3. plass i «freestyle», 4. plass i «todans» og 5. plass i «slow».

Jentelaget i Trondheim trener to ganger i uken på Nidaros idrettsungdomsskole, i tillegg til egne privattimer.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no