Yara Shahidi (20), som delte en tegning av seg selv som fé på Instagram, har både gjort seg bemerket som skuespiller i mer enn et tiår. Samtidig har hun rukket å markere seg minst like sterkt som aktivist, ifølge BBC.

Hun var første gang å se i en rolle i TV-serien «Entourage» som syvåring, og har siden spilt i filmer med storstjerner som Samuel L. Jackson, Angelina Jolie og Eddie Murphy på rollelisten. Men den største rollen hittil dukket opp i 2013 i den amerikanske komedien «Black-ish».

Der spiller hun Zoey, datteren til Andre (Anthony Anderson) og Rainbow (Tracee Ellis Ross), som var en av hovedkarakterene i seriens tre første sesonger, ifølge BBC. «Black-ish» utforsket temaer som klasse og rase i USA, og ble så populær at spinoffserien «Grown-ish» dukket opp fra 2018, med Zoey i sentrum.

Samtidig har Yara Shahidi rukket å etablerte ungdomsorganisasjonen Eighteen x 18, som jobber for å få flere unge til å stemme – og er også en høylytt støttespiller for Black Lives Matter. Den slags får Oprah Winfrey til å utbryte at hun «håper hun lever lenge nok til å se Shahidi som president» – mens Michelle Obama skrev et anbefalingsbrev for ungjenta til Harvard-universitetet.

I et stort intervju i The Guardian i fjor sier Yara Shahidi at hun kommer fra en tradisjon med underholdere som risikerte karrieren for å snakke om politikk.

– Jeg hadde ikke vært her om det ikke var for folk som Harry Belafonte og Eartha Kitt, Sidney Poitiers og mange andre som satte karrierene i fare og kombinerte sin kunst med aktivisme. Jeg føler meg ufattelig privilegert som er i stand til å gjøre det samme, lød det fra Shahidi, som vokste opp i Minneapolis.

Moren er afrikansk-amerikaner, og faren iransk-født – og for øvrig den faste fotografen til Prince, som han også skrev bok om.

Når Yara Shahidi nå blir tidenes første ikke-hvite Tingeling, skal hun spille mot Jude Law som kaptein Krok – og 12-åringene Alexander Molony som Peter Pan og Ever Anderson som Wendy Darling.

Innspillingen ble koronaforsinket, og skulle egentlig begynt i mars. Disney laget sin tegnefilmversjon i 1953, og den blir å se i selskapets nye strømmetjeneste. Både den og den kommende liveactionfilmen er basert på J.M. Barries bøker fra tidlig 1900-tall.