Dennis Tin Chat Chan (23) bor i Trondheim. Den første helga i mai skal han delta i NM i pole sport på Byscenen, som eneste mannlige deltaker i sin klasse. Fordi han er den eneste som deltar i sin klasse, er han automatisk Norgesmester, men gjør han det skikkelig bra kan han bli kvalifisert til VM.

- Jeg satser ikke hundre prosent på poledance, for meg er det bare en veldig seriøs hobby, men om jeg klarer å kvalifisere meg er det selvfølgelig helt fantastisk, forteller Dennis.

NM: - Jeg gleder meg til NM, jeg føler meg ganske forberedt. Foto: Elise Gull Askim

Han flyttet fra Arendal til Trondheim for seks år siden for å studere bioteknologi ved NTNU. Da han fikk kjæreste fra Trondheim ble han værende. Nå jobber han som forsker, men på fritiden er han poledancer og modell.

- Det er to veldig forskjellige verdener, men jeg liker kombinasjonen av den akademiske siden med forskning og den kreative siden med poledance, sier Dennis.

Startet på fest

I 2014 var Dennis på en fest, der møtte han en jente som nå er en av hans beste venninner. Hun hadde hørt om et nybegynnerkurs i poledance på NTNUi dans, men hadde ingen å dra med. Da spurte hun Dennis.

- Jeg hadde allerede lyst til å prøve poledance, men da hun spurte om jeg ville bli med fikk jeg endelig en grunn til å dra. Dagen etter festen dro vi på poledancekurs sammen, og vi ble begge forelska, i poledance altså, ikke i hverandre, forteller han.

Nå, fem år senere, danser han poledance annenhver dag. De siste ukene før NM har han danset hver eneste dag.

Gleder seg til å vise seg for mamma

Selv om Dennis allerede har vunnet NM, før han i det hele tatt deltar, betyr det ikke at han skal ligge på latsiden.

- Jeg har trent hver dag de siste ukene, noen dager er det vanskelig å være motivert. Hadde jeg hatt en trener, hadde det sikkert vært enklere å motivere meg, men akkurat nå driver jeg kun med egentrening, forklarer han.

I helgas konkurranse vil han først og fremst imponere mammaen sin, som kommer fra Arendal for å se sønnen opptre i NM.

Dennis viser frem litt poledance. Foto: Elise Gull Askim

- Hun har bare sett meg på trening én gang. Dette bli første gang hun ser meg i en konkurranse, forteller Dennis.

Han forklarer at moren hans nok assosierte poledance med eksotisk dans da han først fortalte henne om hobbyen.

- Foreldrene mine er tradisjonelle asiatiske foreldre, men ikke så strenge at de har noe mot poledance. Nå har jeg også vist dem at det ikke bare handler om å være sexy, selv om det ikke er noe galt i å være det. Jeg tror de bare er glade for at jeg har funnet meg en aktiv hobby, i stedet for å sitte inne og spille spill for eksempel.

Vil inspirere andre gutter

Det er et stort flertall kvinner som driver med poledance. Dennis tror at mange er redd for å være feminine og bryte kjønnsroller.

- Jeg håper og tror jeg kan inspirere andre gutter til å prøve poledance. Kanskje de tenker at når jeg er med, kan de også?

Når han forteller jenter at han driver med poledance, reagerer nesten alle med å spørre om de kan bli med han. Gutter har ikke den samme reaksjonen.

NTNUi: Helgas NM blir Dennis sin første konkurranse, men ikke første gang på en scene. Han har flere ganger hatt oppvisninger med NTNUi foran flere hundre mennesker. Foto: Elise Gull Askim

- Det er aldri noen gutter som har sagt at de vil være med. Det er selvfølgelig lov til å synes at det høres kjedelig ut, men om det er fordi de er redd for å virke feminine, er det litt synd, forklarer han.

Dennis har ikke opplevd at noen har fordommer mot sporten.

- Hvis jeg hadde møtt noen som hadde skikkelig fordommer, hadde jeg bare tenkt; nei, du er kjedelig og jeg vil i alle fall ikke henge med deg! Jeg føler meg sterk og selvsikker når jeg danser poledance.