Sandvik likte godt lefsene til farmoren sin. Hun ble lovet at hun skulle få lære å lage dem da hun ble gammel nok, men dessverre døde farmoren før hun fikk lært det. Det ble et tap for hele bygda, for det var der de gikk for å få gode lefser.

– Men sånn er det jo med alle bestemødre - jeg tror at alle tenker at akkurat deres bestemødre lager verdens beste av noe. Det er disse oppskriftene vi vil samle inn, og målet er å ivareta den tradisjonen som er i ferd med å dø ut, sa Sandvik i forbindelse med forrige bok.

Farmor si oppskrift gikk som det suste, og kvinnene bak, Bergort og Sandvik, var overrasket over responsen boka fikk.

– Vi hadde regnet med at det bare var folk lokalt som ville kjøpe boka, men vi sendte bøker til Finnmark og nordmenn i Spania også. Det var kanonkjekt. Det viste at det ikke bare var noe vi manglet, men noe som manglet andre steder også, sier Sandvik fornøyd.

Derfor fant de ut at en bok til kanskje kunne vært gøy - denne gangen med juletema.

Formatet er det samme - målet er å få oppskriftene til damer på over 65 år, som de har laget hele livet. Og det er ikke de fancy greiene de er interessert i.

– Vi vil ha oppskrifter på helt vanlig mat, som de har laget i generasjoner, sier hun.

I forrige bok ga bestemødrene en oppskrift hver - men i den nye håper de at de kan gi flere, slik at leseren får et større innblikk i historien deres.

– Det blir på en måte en kombinasjon av en kokebok, bildebok og historiebok, forteller Sandvik.

Både Bergort og Sandvik har full jobb og familie, og kokebøkene er som hobbyen deres. De kunne ikke levd av å lage kokebøker, sier Sandvik, men det er godt mulig at det kommer flere oppskrifter fra duoen.

– Vi får se, sier hun.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no