Egentlig burde potensielle hitkandidater vært ute for lengst, ifølge Leif O. Ribe, A & R Director i Sony Music:

– Veldig mange av låtene som etablerer seg som «sommerhits» har erfaringsmessig allerede blitt gitt ut i april og mai, men det kommer stadig noen luringer i juni – og ofte så sent som juli – som etablerer seg som sommerhits. Det er alltid vanskelig å spå hva som slår best an. Det kommer an på veldig mange faktorer – men det skal jo gjerne være litt lett fordøyelig på denne tiden av året, sier Ribe.

Han trekker frem låter som er ute eller i vente fra Sony-systemet som «Sommerkroppen» med Mads Hansen, ZadeKings «Kumbaya», Jesper Jensets «for Love», SJUR feat. Isac Elliot med «Rich & Famous», Katastrofes «Et bitte lite småbruk oppå Gålå», Eddy & Zinos «Føler deg» og Staysman & Lazz som melder seg med «Kyss meg».

Førstnevnte har allerede spilt seg inn i norsk musikkhistorie: Mads Hansen er den artisten – uavhengig av språk og nasjonalitet – som har streamet til gullplate raskest noensinne. Bare de to første gangene ble den strømmet 1,5 millioner ganger.

«Sol, øl, smile til kamera. Loff, smør, chille og slappe av. Lever som aldri før, gidder ikke trene – når jeg kan operere», synger Mads Hansen i låten som gjør narr av bloggernes jakt på sommerkroppen. Foto: Spotify / Handout

Staysman med reggaetro

Bak utgivelsen står et drevent lag hitmakere, blant dem Stian Thorbjørnsen, kjent som Staysman.

– For å treffe med en låt tror jeg veldig mye handler om timing. Mads Hansen tok opp et brennaktuelt tema, som engasjerer veldig på sosiale medier akkurat nå. Da får man selvsagt mye drahjelp av radio og presse som en bonus. I tillegg er den jo catchy og bruker mye av den samme oppskriften reint sjangermessig som tidligere gigantiske sommerhits, sier Stian Thorbjørnsen til NTB, og nevner gamle, reggaeflørter som Admiral Ps «Engel», «Jovial» fra Freddy Kalas, Morgan Suleles «Bare min» og fjorårets «Bade naken» med Plumbo.

Sommerlig: Stian Thorbjørnsen (t.v.), også kjent som Staysman, gav ut «Sommerkroppen» – og er selv klar sammen med makker Lazz med låten «Kyss meg». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg føler jo reggae er sommersjanger nummer 1. Det går vel nesten ikke en eneste sommer uten at en reggaelåt entrer toppen av hitlistene. Det er noe helt spesielt med viben. Det er vanskelig å bli i dårlig humør av en reggaelåt uansett om temaet er skyting av sheriffer eller kjærlighetssorg, sier Staysman, og legger muntert til om hvorfor mye høres så kjent ut:

– Når Mads Hansen er et engangsprosjekt basert på humor er det på mange måter veldig tillatt å hente masse inspirasjon fra tidligere hits!

Dobbelt Admiral

Langt mer alvor lå det bak Admiral Ps nye sommerlåt « So Sweet ». Kalt «en av de største garantistene for sommerslagere det siste tiåret», skrev han sangen etter en periode der han hadde følt seg ganske tom.

Admiral P – Philip Boardman – er klar med «So Sweet», der han beskriver musikken som sin terapi. Han mener nordmenn trenger litt flere gode, positive vibber. Foto: Gitte Johannessen / NTB

– Jeg gikk gjennom en veldig depressiv periode hvor jeg mistet nære familiemedlemmer og noen venner. Jeg var skikkelig nedfor. Det eneste jeg hadde som holdt minnene av dem som gikk bort, var musikken. Det fikk meg til å smile når jeg mimret om dem. Jeg tenkte det eneste jeg kunne gjøre var å skrive ned følelsene mine, og ta det som en sang og forklare det jeg følte. Det var nesten som terapi for meg, sier Philip Boardman til NTB.

Han kaller låten «en påminnelse om at man må huske på alt det gode i livet».

– Det er ofte lettere på sommeren! sier Admiral P, som også er å høre sammen med OnklP på piker, vin og sang-låten «Jeg vil boom», som produsenttrioen Patski Love, Chris Stallion og Rykkinnfella, sammen kjent som JCY, står bak.

Breial og russeløs

Universal Music Norway har akkurat sluppet solosingelen «Shotgun» av Andreas «Tix» Haukeland. Og det «uten at låten er et bestillingsverk fra 18-åringer med litt for mye lommepenger», som 730.no formulerte det. For Tix, som etablerte seg som russelåtkonge med 200 millioner streams, har i senere tid også reist mye til Los Angeles og jobbet med navn som Flo Rida.

Selskapet har troen på at «Shotgun» kan bli «en av sommerens store hits». Selv sier Tix – som i musikkvideoen riktignok tyr til visuelle triks som å rulle inn på «Skam»-skolen Hartvig Nissen – dette om ambisjonene:

– Å lage en normal hit er enkelt i forhold til å lage en god russelåt. Gleder meg til å vise at jeg er Norges beste hitmaker.

Andreas «Tix» Haukeland har tatt på seg sommerpelsen og sluppet «Shotgun» – som stormer oppover på strømmelisten – uten å være skrevet for en russebuss. Foto: Lars Martin Bøe / Universal Music

En annen fremadstormende Universal-artist er Hkeem, som har lagt fra seg samfunnskritikeren fra forrige singel og trår til med sommerlåten «Amor» som handler om en forelskelse han ikke er sikker på er gjengjeldt.

– Jeg trenger «Amor», the love God, til å skyte en pil på henne slik at følelsene til personen kan gå crazy, heter det fra Spellemannsvinneren.

Paradise Hotel-forankring

Warner Music har ikke «noe sylferskt som skal kuppe sommerhit-toppen», melder selskapets Head of Promotion Elisabeth Riksen, som likevel drar frem låten «Tranquilo» med Chris Abolade.

– Det har vært en fin hit for ham siden slippet i mars. Med linken til «Paradise Hotel», hvor den var kjenningsmelodi, og forbindelsen til sol og sommer tror vi den kan dukke opp på manges sommerspillelister, sier Riksen.

Warner byr også på to outsidere: Bad Geckos debutsingel «This Time», sluppet i april og som i det siste har fått en økning i avspillinger på Spotify, og debutanten Yomis låtknippe «Kom nærmere» og «Erfaring».

Spotifys sommer-spådom

Spotify tror på følgende norske sommerlåter, het det fra strømmetjenesten tidligere i juni.

«Ignite» med Alan Walker og K-391 ft. Julie Bergan og Seungri, «Drink About» med Seeb ft. Dagny, «J-Dawgs «Disco Demolition 2018 (Stabekk Anthem)", Vidar Villas «Jenter» og Kygo-sangen «Remind Me to Forget».

Alan Walker, som har med seg Julie Bergan samt Seungri og -391 på låten «Ignite», gjør det bra og er nummer to på Spotify i Norge – som også tippet låten som en av sommerens storhits. Og den er karakteristisk nok sluppet i vår. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det var altså før «Sommerkroppen» dukket opp. Den topper nå, med «Ignite» på andreplass og «Shotgun» på en fjerdeplass – og på vei opp – av de norske.

Samtidig slapp Spotify ut sin liste over internasjonale låter de har troen på skal gjalle utover sommerkveldene fremover. Men som Expressens musikkredaktør Anders Nunstedt påpeker:

– Det finnes ingen «Despacito». Ingen låt som kommer til å nå over én milliard avspillinger på Spotify eller over fem milliarder visninger på YouTube.

Nunstedt har selv troen på Spotifys forhåndstippede listetopper «I Like It» med Cardi B så vel som Clean Bandits «Solo», der Demi Lovato er om bord, skriver han i en kommentar til listen.

Strømmetjenestens internasjonale liste

1. «I Like It» – Cardi B ft. Bad Bunny & J Balvin

2. «This Is America» – Childish Gambino

3. «One Kiss» – Calvin Harris ft. Dua Lipa

4. «OTW» – Khalid ft. 6LACK, Ty Dolla $ign

5. «Sangria Wine» – Camila Cabello, Pharrell Williams

6. «Boo'd Up» – Ella Mai

7. «Nice for What» – Drake

8. «Life Changes» – Thomas Rhett

9. «Zombie» – Bad Wolves

10. «No Tears Left To Cry» – Ariana Grande

11. «Playinwitme» – KYLE ft. Kehlani

12. «Ball For Me» – Post Malone ft. Nicki Minaj

13. "2002" – Anne-Marie

14. «Burn the House Down» – AJR

15. «Solo» – Clean Bandit ft. Demi Lovato

16. «Youth» – Shawn Mendes ft. Khalid