Forsøket ble gjennomført i Barcelona i forrige måned, rapporterer NME. Bak arrangementet, kalt PrimaCov , sto festivalen i samarbeid med et stort universitetssykehus og to stiftelser som jobber mot aids og infeksjonssykdommer.

Tusen deltagere ble valgt ut til å overvære en konsert på en utendørsscene med plass til 1.600 publikummere. 463 var faktisk til stede, mens 496 ble plassert i en kontrollgruppe som ikke var til stede.

Samtlige deltagere tok en antigen hurtigtest samme dag som forsøket, og ble på ny testet åtte dager senere: Da var det ingen positive resultater blant de 463 som var til stede på konserten, mens to i kontrollgruppen testet positivt for koronaviruset.

– Å være til stede på en live musikkonsert avviklet med en serie sikkerhetstiltak som inkluderte en negativ antigentest for SARS-COV-2 tatt samme dag, var ikke forbundet med en økning i covid-19-infeksjoner, heter det i en uttalelse fra forskerne bak forsøket, Boris Revollo og Josep M. Llibre, begge virologer ved Germans Trias-sykehuset.

De tror at hurtigtesten brukt på Barcelona-forsøket lett kan rulles ut ved andre livemusikk-arrangementer, og sier videre:

– Forhåpentligvis kan disse dataene redde livekonserter under covid-pandemien