Musikkbransjeforskeren Daniel Johansson har i sin studie gransket Spotifys utbetalinger til musikkrettighetshavere i Sverige for å finne ut hvor pengene tar veien. Han har sett på perioden 2008 til 2022.

– De svenske musikkselskapene er en av de store vinnerne, sier Johansson, som jobber ved den norske Høgskolen i Innlandet , til SVT.

Både artister og rettighetsorganisasjoner har kritisert Spotify for dårlig erstatning, men ifølge musikkbransjeforskeren finnes det andre faktorer som er viktigere.

– Man har lagt altfor mye fokus på Spotify som det stående problemet når det kanskje egentlig er andre faktorer som spiller en større rolle, for eksempel hvordan artistavtalen ser ut mellom artister og plateselskap. Spotify betaler like mye som andre strømmeselskap, men det som skjer med pengene etterpå er det viktige. Har man som artist et avtale på kanskje 15 eller 20 prosent med sitt plateselskap, så påvirker det utrolig mye det man får i sluttenden.

Ifølge Daniel Johansson er de svenske musikkselskapene en av de store vinnerne i løpet av disse 14 årene, der han har analysert 267,8 milliarder streams av totalt 8339 svenske artister og band. I studien skiller han mellom artister som er velkjent i radio og TV og såkalte «streamingartister». Han sier han er overrasket over antallet ganske ukjente artister som genererte «enormt mye streams».

SVT melder at rundt 200 svenske artister har dratt inn mer enn 10 millioner kroner i utbetalinger fra strømmetjenesten på de 14 årene, mens rundt 1500 artister har innbragt mer enn 1 million kroner i utbetalinger. Beløpene er hva Spotify har betalt ut til distributører, plateselskap og opphavsrettsorganisasjoner sammenlagt, ikke nødvendigvis hva artistene har fått ut i den andre enden.