- Jeg tror at man har det i seg, sier Caroline Olsen.

Hun er sekretær og presseansvarlig for Torucon. Neste helg samles 1500 «nerder» i Trondheim.

- Mange tror at nerder sitter i kjelleren sin og er usosiale, sier Olsen.

Men det stemmer altså ikke.

Jevnlig samles de for å spille tradisjonelle brettspill og fekte med blankvåpen, eller er i det kreative slaget og lager kostymer, kunst og tilbehør. Torucon er et av landets største «nerdetreff».

Sekretær og pressesjef for Torucon, Caroline Olsen, sier at festivalen er årets høydepunkt. Foto: Anette Kronstad Sørheim

Nerdekultur

Olsen sier at det er gode minner som gjør at folk ikke gir slipp på karakterer i serien Pokémon. Folk vil gjerne se ut som eller gjenskape Pokémonene selv og trenerene i serien.

- De som begynner i voksen alder, er helt frelst. Det er gjerne folk som spiller dataspill eller driver med annen form for «gaming», sier hun.

Hun tror at noen av de som aldri interesserte seg for fotball og korps hadde lett for å falle litt utenfor. Spesielt når man har alternative interesser, som for eksempel science fiction, fantasy, manga og anime. På Clarion Hotel & Congress neste helg samler man likesinnede og mange ulike typer alternativ kultur.

- Deltakerne vil vise hvor mye en serie betyr for dem, sier hun.

Olsen legger til at det å kle seg ut ikke akkurat er en virkelighetsflukt, men heller en måte å uttrykke kreativitet på.

Bilde fra Torucon i 2014. Foto: Ole Martin Wold

Ser på hver minste sysøm

I tillegg til spillutfordringer, tar deltakerne del i kreative konkurranser. Festivalen fokuserer på cosplay, som Olsen forklarer handler om å være kreativ, kle seg ut og ha det gøy. Da vurderes kostyme, rollespill og scenekunst.

- Hvordan kan jeg vinne en cosplay-konkurranse?

- Dommerne ser på hvor lik du er en karakter, også må du ha det lille ekstra, sier Olsen.

Likevel er det ingen tvil om at nivået er høyt. Olsen sier at dommerne ser på hver minste sysøm i kostymene.

Robotkostyme i 2017. Foto: Morten Antonsen