I den nye traileren skildres arbeideropprøret som endret Norge, og man får se den unge Konrad som får seg jobb i gruvene. Premieren står 6. oktober. Om det som er i vente uttaler Gaup, Oscar-nominert for 1987-filmen «Veiviseren».

– Sulis var gruvebyen der arbeiderne ble utnyttet maksimalt for å tyne mest mulig ut av naturressursene på kortest mulig tid, kun for å berike eierne i Helsingborg. Arbeiderne fant seg ikke i det, og det endte i opprør. Mennesker og natur utnyttes fortsatt brutalt, og de eneste som tjener på det er de aller rikeste.

Nå er første traileren for «Sulis 1907» å se. Foto: SF Studios

Dette blir tredje storfilm fra Nord-Norge som treffer det norske kinopublikummet på under et år, og følger etter «Kampen om Narvik» og «Ellos eatnu – La elva leve». Manuset til Sulis «1907» er skrevet av Christopher Grøndahl, som også sto for manus til Narvik-filmen.

«Exit»-aktuelle Simon J. Berger (t.v.) i en ny, ufordragelig rolle som grusom gruveeier – i Nils Gaups nye storfilm «Sulis 1907». Foto: Anette Wiman / SF Studios

Og i likhet med dem er også «Sulis 1907» basert på virkelige hendelser fra gruvene Sulitjelma, som da var Norges største arbeidsplass. På folkemunne ble stedet kalt «Lapplands helvete», ifølge omtalen. Men så en dag i 1907 stiftet arbeiderne sin egen fagforening, og det er i «den voldsomme opptakten til dette opprøret» at handlingen utspiller seg.

I hovedrollene ser man «Exit»-aktuelle Simon J. Berger som notorisk gruveeier, Otto Fahlgren og Pernille Sandøy, samt også Alexandra Gjerpen, Stig Henrik Hoff, Heidi Ruud-Ellingsen, Rune Temte, Sofia Jannok, Mads Sjögård Pettersen, Paul-Ottar Haga og Reidar Falck Sørensen.