Den britiske rikskringkasteren roser «Night Ride», som er den engelske tittelen, for sitt uventede plott – til tross for at den «bare» er en kortfilm.

Ebba kommer ved en inkurie til å rappe en hel trikk som hun fører gjennom mørke gater i snødrivet en vinternatt. Egentlig skulle hun bare holde varmen, men hun innser at hun trives med å samle opp passasjerer. En av dem er en transkvinne, Ariel, som fanger oppmerksomheten til to mannlige medpassasjerer – som raskt blir aggressive, mens de andre om bord bare ser på.

Regissør Eirik Tveiten sier til BBC at han skrev manus til den 16 minutter lange filmen for å få folk til å tenke over hva de selv ville gjort i en slik situasjon.

– Jeg tror det å snakke opp om du ser noen gjøre noe galt antagelig er hovedbudskapet i historien, sier Tveiten, og legger til at han selv har vært i samme situasjon og følte seg «redd og usikker på hva man skulle gjøre».

Sigrid Kandal Husjord har hovedrollen som Ebba i "Nattrikken" - eller "Night Ride". Her sammen med Ariel, spilt av Ola Hoemsnes Sandum . Foto: Cylinder Production

Ola Hoemsnes Sandum spiller Ariel, og forteller ifølge BBC at han tidvis har opplevd «lignende ting», og håpet at folk som ser kortfilmen vil oppleve alle følelsene rundt det. Hovedpersonen er likevel Ebba – spilt av Sigrid Kandal Husjord i sin første hovedrolle, som hun har fått mye ros for.

– Det som tiltrakk meg med filmen var helt klart manuset, men også det faktum at jeg innså at dette ikke var en rolle for en som var kortvokst, noe som var herlig, sier Husjord i intervjuet og trekker frem at det var «perfekt … bare å spille et menneske».

Jublet for Oscar-nominasjon i kortfilmkategorien: Gjengen bak den norske kortfilmen "Nattrikken", med hovedrolleinnehaver Sigrid Husjord i midten foran). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regissør Tveiten sier at Sigrid Kandal Husjord rett og slett var «den beste skuespilleren på audition». Han synes det er mye stereotypisk casting i mange TV-serier og filmer fremdeles, noe som irriterer ham litt.

– Karakterer som Ebba og Ariel var ikke vanlige for ti år siden, så vi går i riktig retning.

BBC trekker også frem de mange positive anmeldelsene av «Nattrikken» i filmmedier utenlands. OC Movie Reviews mener den er «litt av en samfunnskommentar», og med «en ond, deilig vri» av en avslutning.

Tveiten, Husjord og Sandum gleder seg til å reise til Los Angeles for Oscar-gallaen i mars, og kaller nominasjonen for «sjokkerende uvirkelig og utrolig morsom». Regissøren var mandag til stede på Oscar-lunsj i Hollywood.