Smertefulle ledd og verkende rygger er det som fyller hverdagen til distriktslegen Samuel Finnix, som vi møter i serien «Dopesick». Her, i en av Virginias småbyer, er en kullgruve byens største arbeidsgiver. Legen føler han kommer til kort når det gjelder å hjelpe pasientene med smertene.

Samtidig, rundt et vakkert marmorbord på Manhattan, planlegger den steinrike familien Sackler hvordan de skal fortsette å tjene store penger.

Denne kontrasten mellom fattig og rik – og at den ene skor seg på den andre – er motoren i TV-serien «Dopesick», som ikke er en dokumentar men en serie som dramatiserer opioidkrisen i landet.

– Jeg synes det er en slagkraftig og sann måte å vise fram forskjells-USA på, og serien forteller også hvordan rike mennesker utnytter de fattige i dette landet, sier serieskaper, Danny Strong.

Michael Keaton spiller velmenende lege i «Dopesick». Foto: Gene Page/Hulu /AP

Han snakker om familien Sacklers legemiddelfirma, Purdue Pharma. Et av produktene herfra, Oxycontin, en smertestillende tablett som ble lansert i 1996, ble presentert som betydelig mindre avhengighetsskapende enn sine narkotika-klassifiserte slektninger.

Millioner ble avhengig

Men Oxycontin viste seg å være avhengighetsskapende. Takket være Purdue Pharmas misvisende markedsføring, og rundlurte leger som seriens doktor Finnix, utartet tablettbruken til en mangeårig krise – der flere millioner amerikanere ble avhengige. Småbyer, der storparten av innbyggerne hadde tungt, fysisk arbeid, ble hardt rammet og opplevde mange dødsfall.

– Det er sjokkerende, jeg følte raseriet helt inn i margen da jeg innså hva dette selskapet har kommet unna med. Det er helt ubegripelig hvordan man kan lyve om menneskers helse – for profitt. Særlig dersom man allerede er steinrik. For meg var det en dypt opprørende historie som måtte fortelles, sier Strong.

«Dopesick» skildrer opptakten til krisen fra mange ulike perspektiv. I de åtte episodene får vi blant annet følge den ferske selgeren Billy Cutler (Will Pulter), som oppsøker doktor Finnix (Michael Keaton) med fagre ord.

Rosario Dawson og Peter Sarsgaard spiller politi og advokat. Vi får videre lære Betsy Mallum (Caitlyn Dever) å kjenne: En ung gruvearbeider som lengter bort fra småbylivet, men som etter å ha pådratt seg en ryggskade virvles inn i en farlig opioid-spiral.

Misbruk av opioider knyttes til over 470.000 dødsfall i USA siden årtusenskiftet.

Regissør og produsent Danny Strong fotografert under «Dopesick»-premieren i New York. Foto: Evan Agostini

Handler om mot

Caitlyn Dever (kjent fra filmen «Booksmart» og Netflix-serien «Unbelievable») takket ja til rollen fordi hun har sett seg lei på stigmatiseringen av opioidavhengige.

– Jeg håper de som ser på vil føle empati med alle som ble rammet av denne krisen. Det Betsy opplever er forferdelig, men for meg handler fortellingen hennes også om overlevelse, om styrke og om stort mot, sier hun.

Danny Strong tror opioidkrisen er tett koblet sammen med den amerikanske helsepolitikken.

– I mange andre land er det staten som står for denne type omsorg. Medisin anses som noe allmennyttig, ikke bare en måte å tjene penger på. Det amerikanske systemet innbyr til korrupsjon, mener han.

Selskapet Purdue Pharma ble erklært konkurs etter å ha blitt oversvømt av søksmål. Senere ble det også inngått forlik – med bøter og innrømmelse av skyld. Strong synes imidlertid ikke dette er nok.

– Jeg håper serien kan vekke nok sinne til at det blir gjennomført en skikkelig etterforskning, sier serieskaperen avslutningsvis.

Fakta om Danny Strong

* Født i 1974.

* Yrke: Skuespiller, regissør, manusforfatter og produsent.

* Karrieren hans startet opp med roller i «Buffy: Vampyrenes skrekk» og «Gilmore Girls». Han har vært med på manussiden til filmer som «Recount», «The Butler», «The Hunger Games: Mockingjay» og han er en av skaperne bak TV-serien «Empire».

* Aktuell som serieskaperen bak «Dopesick», som får premiere på Disney+ fredag 12. november.