– Det er veldig trist. Jeg hadde virkelig håpet å få Agnethas eget syn på det som har skjedd, sier regissør Maria Thulin.

Dokumentaren «Take a Chance» har skapt sterke reaksjoner allerede før utgivelsen på strømmetjenesten Prime Video, 19. mai. I filmen forteller den nederlandske mannen Gert van der Graaf om sin livslange kjærlighet til Agnetha Fältskog, og om deres relasjon. Det endte med at han i 2000 ble dømt for å ha forfulgt Abba-stjernen – og deretter ble han sendt ut av Sverige.

Gert van der Graaf ble i år 2000 dømt til besøksforbud – og sendt ut av Sverige. Nå kommer en dokumentar om ham. Foto: Amazon Prime Video

Agnetha Fältskog selv har ikke villet bidra til dokumentaren, og hun har bedt filmskaperne om ikke å lage den.

– Vi stilte henne spørsmålet før vi startet produksjonen, og hun takket vennlig nei. Så har vi stilt spørsmålet i etterkant også, og hun takket nei da også, sier regissør Maria Thulin til nyhetsbyrået TT.

Regissøren sier tanken med filmen er å belyse problemet med stalking, og at de valgte en kjent stalking-historiene for å nå ut til flest mulig. Hun har arbeidet med filmen i tre år og intervjuet Gert van der Graaf både i Nederland, og da han var på flere av sine mange besøk i Sverige. Han skriver stadig nye brev til stjernen, og veggene i hjemmet hans i Nederland er fulle av bilder av sangeren.

Agnetha Fältskog fotografert i forbindelse med rettssaken mot Gert van der Graaf i 2000. Foto: Sauli Pulkkinen/TT

Psykiatere og eksperter på stalkere deltar i filmen. Det gjør også journalisten Fredrik Strage, som har skrevet boka «Fans» om idoldyrkelse. Ifølge regissøren foretok eksperter på området også en risikovurdering før de startet produksjonen.

Gert van der Graaf har selv sett filmen, og det ble sterke følelser, sier Maria Thulin, og legger til:

– Jeg tror det må være veldig spesielt å se en 86 minutter lang film om stort sett hele din tilværelse og liv. Han både lo og gråt. Men han mente at vi hadde gjengitt et bilde som samsvarte med virkeligheten.