Amerikaneren Derek Black er en tidligere høyreekstrem nasjonalist. Han er kjent for å ha forlatt og tatt avstand fra den hvite nasjonalistbevegelsen, som han selv har dype og familiære røtter til, i USA.

Nå inntar Black Storsalen på Studentersamfundet den 10. februar under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (Isfit).

Det melder Isfit, som i år holder sitt første helfysiske arrangement på fire år.

– Det blir helt fantastisk. Isfit er ikke til for kun å være digitalt. Vi ønsker å samle folk, studenter og internasjonale studenter i Trondheim sammen om temaer vi synes er viktige. Det er det som har påvirkningskraft, sier Isfit-leder Åse Håtveit til Trd.by.

Åse Håtveit, leder i Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Foto: Isfit

Ku Klux Klan

Black kommer for å dele om reisen hans fra oppvekst i en familie med maktposisjoner i Ku Klux Klan til sin forskerrolle med fokus på rasistiske hierarkier og ideologier, skriver Isfit i en pressemelding.

– Han kommer med en historie som vi kun ser og får høre om på TV. Nå får vi høre det i virkeligheten og delta i debatten. Det er gøy at han kommer hele veien fra USA kun for å prate på Samfundet, sier Håtveit.

Biografien «Rising Out of Hatred» er utgangspunktet for besøket hans. Boka er skrevet av Pulitzer-prisvinner Eli Saslow.

På dette Wikimedia Commons-bildet fra 2007 står Derek Black (t.h.) med sin far Don Black i midten. Foto: Jamie Kelso / Wikimedia Commons

Band med NTNU-bakgrunn

Isfit slipper samtidig et musikalsk innslag sammen med Derek Black til årets festival.

Pom Poko står på scenen i Storsalen lørdag 18. februar.

I 2017 spilte Pom Poko i Olavshallen. Foto: Morten Antonsen

I 2019 mottok bandet både Spellemannprisen og Gramostipendet for deres debutalbum Birthday.

Nå kommer de tilbake til byen de studerte i, for Pom Poko har nemlig bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU, skriver Isfit i en pressemelding.

– Det er et utrolig kult band som lager kul musikk og bra liv. Det er viktig å la norske musikere få stille opp på den store scenen, sier Håtveit.