Første episode – av i alt fem deler – av «Dear Mama» ble lansert under filmfestivalen i Toronto nylig. Ifølge Deadline er det «en episk utforskning» av livet til Tupac Shakur og moren Afeni Shakur, som døde i 2016.

Hun var, i likhet med Tupacs far, i sin tid medlem av aktivistgruppen Black Panthers, og det skal ifølge dokumentarserien ha vært store forventninger til at musikersønnen skulle bli den nye lederen av et nytt African American Panther-parti. Det var derfor Tupac Shakur ville være ute i det harde miljøet, «møte disse gangsterne på gata», som han uttalte.

– Hans plan var å organisere dem, slik Black Panthers gjorde, sier dokumentarseriens skaper Allen Hughes.

«Dear Mama» er også tittelen på en av Tupac Shakurs låter , og Hughes sier at han «hele tiden så det som en mor og sønn-historie».

Her er filmskaper og dokumentarist Allen Hughes (t.h.) fotografert med objektene for sin forrige dokumentarserie «The Defiant Ones», Dr. Dre og Jimmy Iovine. Foto: AP

– Når man tenker på tiden vi er i, og det som akkurat skjedde i Høyesterett med Roe v Wade og hva det betyr for kvinners rettigheter og menneskerettigheter, så er det alt del av borgerrettskampen. Tittelen «Dear Mama» sier noe om det Afeni og Tupac sto for, og deres reise sammen. Jeg vil at publikum skal se hvorfor dette er en evig kamp, og selv når du når fjelltoppen så må du være årvåken for å beholde seieren.

Hughes har laget filmer som The Book of Eli» og hatt regi på dokuserien «The Defiant Ones» om Dr. Dre og Jimmy Iovine, og ble bedt av Tupac Shakurs familie og boforvaltere om å lage dokumentarserien. Men det var ingen kjære mor da filmskaperen som står bak serien, Allen Hughes, i 1991 støtte på Tupac Shakur:

Han ble banket opp så stygt at det førte til overfallsdom og 15 dager i fengsel for rapperen. Årsaken var at Hughes og broren Albert noen måneder tidligere hadde gitt ham sparken fra en birolle i «Menace II Society» på grunn av uenighet om rolletolkningen.

Allen Hughes røper at han var motvillig til å snakke om sin egen forhistorie med Tupac,

– Det var klargjørende for meg, fordi jeg forsto mer omkring det som skjedde, og som gikk i hans favør, uten at det rettferdiggjør volden.