TV-juleklassikeren har fått noen nye nyanser når regissør Hannes Holm er klar til å slippe spillefilmen «Fortelling om Karl-Bertil Jonssons julaften» løs på kinoene. Visuelt er Karl-Bertil-remaken en ren eksplosjon av nostalgisk julestemning, mener TT sin anmelder – som føyer til at kontrasten mellom fattig og rik blir så pass poengtert at man også kjenner dette i magen.

Hannes Holm har tidligere stått bak «En mann ved navn Ove» og «Ted», og nå har han gjort ny film basert på den animerte juleklassikeren, som for mange er en svært så skattet, ja, nesten høytidelig del av juletradisjonene. Historien er tross alt skrevet av Tage Danielsson – og regissert av Per Åhlin.

– Skulle man gjøre den filmen på nytt, med virkelig mennesker, da måtte man legge noe til, konstaterer regissøren, som bestemte seg for at familien Jonsson ikke skulle være helt inne i varmen i overklassemiljøet de frekventerer. I langfilmversjonen, som får norsk premiere 26. november, er familien opptatt av å pusse på fasaden – for å passe inn. Jonas Karlsson, som spiller pappa Tyko, utdyper:

– Tyko er en oppkomling som så gjerne være en del av det fornemme selskapet, han vet bare ikke hvordan.

Originalfilmen fra 1975 har Jonas Karlsson sett hver eneste jul så langt tilbake han kan huske.

– Jeg og broren min har gått rundt og sagt disse replikkene i alle år. Men nå har vi jo lagt til litt – og gjort dette til vår Karl-Bertil, sier han til TT.

En helt ny del i Hannes Holms filmversjon er møtet med barnehjemssøstrene Vera og Ester, som krysser Karl-Bertils vei.

I rollene ser vi også Simon Larson (som Karl-Bertil), Jennie Silfverhjelm, Sonja Holm, Filip Berg, Carla Sehn og Adam Pålsson.