Det er Gyldendal som utgir Bardugos debutroman fra 2012 med den norske tittelen «I lysets makt». Boken er hittil oversatt til 52 språk, og utgitt i 40 land.

Bokens originaltittel «Shadow & Bone» er også navnet på strømmetjenestens kommende, åtte episoder lange serie med desemberpremiere. Den bygger på hele «Grishaverse»-trilogien, samt på de to bøkene i Bardugos serie «Six of Crows», som foregår i samme univers.

Heltinnen Alina Starkov er en av mange foreldreløse, fattige ungdommer i landet Ravka. Hun får vakt en urgammel kraft i seg til live når hun og bestevennen Mal trues på livet. Dermed blir hun bragt til landets magiske elite, Grisjaen.

«I lysets makt» ble den norske tittelen på «Shadow & Bone», som også blir navnet på den kommende Netflix-serien. Foto: Gyldenhal/Handout

De som skal bringe romanheltinnen Alina til skjermene er ifølge Deadline Eric Heisserer, som skrev manus til storsuksessen «Bird Box» og Shawn Levy, som sto bak «Stranger Things».

Forfatteren selv er om bord på produsentsiden, og har fulgt på med flere romaner fra samme univers – opprinnelig inspirert av gamle dagers Tsar-Russland. Hun sier dette om filmatiseringen, som akkurat var ferdig innspilt i februar da koronaen kom:

– Serien vil bli radikalt annerledes enn bøkene. Men på en fantastisk måte, omtrent som en fan fiction med stort budsjett.