«Air» har premiere om få dager. Der fortelles historien om hvordan sportsutstyrsselskapet Nike gjorde sine hoser grønne hos Michael Jordan – for å få basketballstjernen til å låne navnet sitt til den nå ikoniske Air-modellen.

Samarbeidet revolusjonerte både sportsverden og samtidskulturen. Matt Damon spiller hovedrollen som skoselgeren Sonny Vaccaro, som var Nikes mann på saken. Regissør er Ben Affleck, som også ga seg selv en rolle i filmen som Nike-grunnlegger Phil Knight.

Michael Jordan ville at Viola Davis (t.h.) skulle spille moren Deloris i «Air». Her er hun i en scene mot Matt Damon, som spiller skoselgeren som overtaler familien. Foto: Amazon

Det er Affleck som røper kravlisten til Michael Jordan. Det skjedde i forbindelse med filmens verdenspremiere på bransjefestivalen SXSW.

– Jeg satte meg ned med Michael Jordan, fordi jeg ikke aktet å lage denne filmen uten å spørre ham om hva som betød noe for ham. For dem av dere som ikke vet, så er Michael Jordan en av de mest fryktinngytende, imponerende mennene man noensinne vil møte i livet.

– Han snakket om faren sin, og så om moren sin. Da så jeg for første gang dette uttrykket i ansiktet ham, av ærbødighet, ærefrykt, kjærlighet og takknemlighet – og uskyld. Han sa «ingenting av dette ville ha skjedd uten moren min».

Ben Affleck har både regi på «Air», og spiller Nike-grunnlegger Phil Knight. Foto: Amazon

Ben Affleck spurte Michael Jordan hvem som burde spille moren – og svaret var Viola Davis, en av de mest etterspurte skuespillerne i Hollywood. «En sko er bare en sko til sønnen min tar den på», sier Deloris Jordan i filmen.

Damian Young, som spiller den unge basketspilleren, er imidlertid knapt å se i filmen. Det forklarer Affleck slik:

– Michael Jordan er rett og slett for stor.

«Air» har norsk kinopremiere 5. april, samtidig som den blir å se på strømmetjenesten til Amazon.