Etter ti år som siviløkonom i London, måtte Vidar Bergum og samboeren ta et valg.

- Det sto mellom å bli i London, flytte til Norge eller Tyrkia, forklarer Bergum til Trd.by.

Valget falt på sistnevnte, og var starten på trønderens mateventyr. I februar ga han nemlig ut sin aller første kokebok «Hummus & granateple».

Skaper sin egen hverdag

- Litt av bakgrunnen for at vi valgte å flytte til Tyrkia var for å få muligheten til å skape vår egen hverdag.

Ved siden av diverse finansielle prosjekter, hadde Bergum en plan om å åpne et eget matsted.

- Jeg tenkte på å åpne et lunsjsted for forretningsfolk. Det er en mangelvare å finne steder hvor en kan finne sunn lunsj, det vet jeg av erfaring.

Urolighetene som fulgte i Tyrkia på det tidspunktet, altså for to år siden, gjorde derimot at han ikke ønsket å binde seg til Istanbul og la lunsjstedet på is. Det var igjen bakgrunnen for matbloggen, som i utgangspunktet ble startet som en hobby.

Vidar Bergum (36) har fått mye skryt for debutboka si «Hummus & granateple» siden den kom ut i midten av februar i år. Foto: Bahar Kitapci

- Passer nordeuropeiske ganer

«Et kjøkken i Istanbul» spesialiserer seg på tyrkisk mat, og bloggeren selv legger sin ære i å publisere innlegg som ikke kunne stått på en hvilken som helst matblogg.

- Jeg hadde ikke store forhåpninger, men jeg tenkte det kunne appellere til nordmenn. Mat fra Tyrkia og Midtøsten har jo blitt mer trendy og har smaker som passer godt til nordeuropeiske ganer. Det er ikke alt for ulikt det vi lager selv. Ikke alt for sterkt og ikke veldig krydret. I motsetning til hva mange tror, er denne maten også veldig enkel å lage.

Men den viktigste forutsetningen for Bergum var at han ikke kunne se at noen andre nordmenn blogget om nettopp mat fra Tyrkia og Midtøsten.

- Så da tenkte jeg at jeg kunne gjøre det.

Bergum ble deretter overrasket over responsen han fikk på bloggen.

- Det var ikke de store besøkene i starten, men det økte kraftig. Selv om det ikke skal så mye til når man ikke hadde så mange lesere i starten.

Ikke lenge etter oppstarten ble bloggen nevnt i media, og i 2016 ble «Et kjøkken i Istanbul» kåret til årets nisjeblogg av Godt.no og Mathallen Oslo.

Et naturlig steg

Karriereskiftet kom riktignok ikke som lyn fra klar himmel, og flere år i forkant har Bergum dyrket sin lidenskap for mat. Gjennom studiene i London fikk han flere gode venner fra både Tyrkia og Midtøsten, som han blant andre har lært mye av.

- De er veldig glad i mat og stolte av matkulturen sin, og ble mer interessert i mat.

Matlaging ble deretter en viktig fritidsaktivitet innimellom slagene i finansverdenen. Etter hvert som bloggen tok av følte Bergum at ei kokebok var et naturlig steg videre. Også på grunn av at han ennå ikke har noen ønsker om å tjene penger på bloggen sin, som selv to år senere fortsatt er fri for sponsorer og reklame.

- Et publikum begynte jo å vise seg, så jeg begynte å gjøre research. Da fant jeg ingen kokebøker om tyrkisk mat som var skrevet på norsk. Jeg lagde en skisse og sendte inn til et forlag. Jeg fikk napp på første forsøk.

Siden høsten 2016 har boka vært fremst i hjernebarken hos Bergum.

- Jeg har forsøkt å ikke bare fokusere på oppskriftene, og har tenkt veldig nøye gjennom hele pakken.

Blant annet har han forsøkt å sette rettene inn i en kontekst for å få fram historien bak maten, men han har vært obs på å ikke ha for mange detaljer. Blant annet er han opptatt av fortelle at den tyrkiske maten er en sammenblanding fra flere land.

- At maten er tyrkisk er en sannhet med visse modifikasjoner siden den er utviklet og laget i mange år før landegrensene vi opererer med i dag dukket opp.

Han ramser blant annet opp Sentral-Asia, Persia, Balkan og Nord-Afrika som relevante kulturer som har satt sitt preg på det vi i dag kaller tyrkisk mat.

I Tyrkia kan et ærend fort ta veldig lang tid, blant annet på grunn av trafikken. En tur på markedet holder i massevis som et dags gjøremål. Foto: Bahar Kitapci

En hverdag i Tyrkia

En kan undres på hvordan han har fått til å vises i bloggverdenen, når en tenker på hvor mange som faktisk blogger nettopp om mat. Mens Bergum erkjenner at det ikke nødvendigvis er lett å vises, så tror han at det er en fordel å ha et unikt perspektiv på bloggen.

- Noe som ingen har gjort før. Jeg tror det er avgjørende å ha en annen innfallsvinkel når man skal inn i et mettet marked.

Selv om bloggen er drevet på hobbybasis, har han lagt inn faste dager i uka dedikert til kokkelering.

- Hvordan er hverdagen i Tyrkia?

- Vi har skapt oss en fin hverdag her i Istanbul, hvor vi har mulighet til å stort sett holde på med ting vi har lyst til å holde på med. Jeg har en helt annen frihet i hverdagen enn før. Den politiske situasjonen kan selvfølgelig være frustrerende, men påvirker ikke dagliglivet i særlig grad. Jeg bor i et veldig blandet nabolag i gamlebyen og her lever vi veldig greit side om side. Jeg trives veldig godt med det livet jeg har her nede.