Norge er i verdenstoppen i kaffedrikking i forhold til folketall. Vi elsker kaffe.
I tillegg til å gi en oppkvikkende effekt, går også kaffedrikkere 1000 skritt mer, ifølge en studie Trd.by har omtalt.
Samtidig sover de i snitt 18 minutter mindre, på den negative siden.
Koffein virker kanskje dårligere enn du tror
Når kaffe er så populært og vanlig i det norske hjem, kan det fort også oppstå noen myter og misforståelser. Det amerikanske nettstedet Wired har tatt en gjennomgang av fem av dem:
1. Kaffe er ikke en bønne
Nei, det er faktisk et frø. Til å begynne med er frøet pakket inn i en tynn rød frukt som skrelles under rengjøringsprosessen. Da er den en lys sølvgrønn farge inntil den er stekt.
Siden bønnene vi maler opp og brygger, er stekte, er de heller ikke plantebare lenger. Det ville uansett tatt umåtelig lang tid, ifølge Wireds skribent Jaina Grey.
2. Europeisk kaffe er ikke fra Europa
Kaffebønner vokser nemlig ikke i Europa. De vokser i Sør- og Mellom-Amerika, Afrika, den arabiske halvøy, Asia og Hawaii. Med andre ord er kaffe importert fra for eksempel Italia og Frankrike dårligere enn om den ble importert fra for eksempel Etiopia.
Kaster du også kaffegruten? Ikke gjør det!
Det er fordi den best smakende kaffen alltid brennes kort tid før den konsumeres. Smakene i brent kaffe brytes nemlig fort ned. Derfor er rådet for best mulig kaffe å kjøpe lokalt brent kaffe og male dem selv hjemme.
3. Mørkbrent kaffe har ikke mer koffein i seg
Det er ikke nødvendigvis sant, det er mer som en godt stekt pizza. Den er bare mer brent, og smaken er sterkere.
Lysbrent kaffe blir ikke brent like lenge, og av den grunn brytes ikke koffeinen nødvendigvis like mye ned under prosessen. Derfor kan lysere kaffe gjerne ha mer koffein.
4. Starbucks-kaffe er ikke brent
På norsk blir dette forvirrende. Til nå har vi skrevet «brent kaffe» som i «roasted coffee». Nå snakker vi om brent kaffe som i «burned», og Starbucks-kaffen kan visstnok oppfattes slik.
Kaffe-eksperten: Slik lager du enkelt bedre kaffe hjemme
Det stemmer ikke. Kaffen er mørkbrent, altså «dark roasted», og det er fordi den som alle andre store fast food-sjapper, ønsker å ha et produkt som smaker akkurat likedan uansett hvor du kjøper den. Med mørkbrent kaffe er det enklere å få til.
5. Koffeinfri kan være bra
Ifølge Wireds skribent er koffeinfri kaffe urettferdig utskjelt. Du er liksom ikke ekte fan av kaffe om du forfekter den uten koffein. Men om den utbrente kaffebønna vaskes på en måte som gjør at koffeininnholdet trekkes ut før brenning, skal dette være en skånsom metode som bevarer smakene til kaffen.
Slik drikker resten av verden kaffe
Rådet er derfor å se etter på pakken om den koffeinfrie kaffen er bearbeidet med vann. Da skal det ikke stå noe i veien på smaken.