Onkel Svanhild er i disse dager stivpyntet til jul. For Trond er så klart baking livet hele året, men han gjør noe annerledes i jula.
– Det er nok mer tradisjoner knyttet opp mot julebaksten. VI kan eksperimentere resten av året, men i jula holder vi oss til det tradisjonelle, sier han og ler.
Nils Vogt gir nye stemmer til juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott»
Frokost under dyna
Når det kommer til juletradisjoner generelt, er det én han absolutt ikke vil gå glipp av.
– Da jeg var liten brukte jeg å stå opp til Askepott, sette meg i sofaen med dyna, få frokost og se på filmen. Det er like viktig den dag i dag, selv om jeg har blitt 35 år, sier han og ler.
– Hva er det beste med jula?
– Det må være roen med familien, og pausen fra hverdagslivet. I jula stopper vi opp, bare for å være med hverandre.
Flertall sier de vil på julebord i år
Tre julefavoritter
Risboller, kakemenn og kokosmakroner. Det er julekakene som Trond liker aller best.
– Når det kommer til julebakst er det ikke alt som er like spennende. De syv sortene kan fort bli ganske like på smak, men disse tre spriker ut i hver sin retning, sier han og smiler.
Kakemenn
Smør: 100 gram
Sukker: 270 gram
Melk: 200 gram
Hornsalt: 1 ts
Hvetemel: 550 gram
Litt vaniljefrø hvis man ønsker
Henriette Steenstrup om jule-«Pørni»: – Som en liten klem til dem som synes julen kan være barsk
Smelt smør og avkjøl før du har i sukker, melk og eventueltt vaniljefrø.
Bland halvparten av melet med hornsalt og rør dette sammen med melkeblandingen.
Ha i resten av melet og bland godt.
Dekk kakemenn-deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
Stek på 175grader i ca 7-10 minutter. Taes ut før de blir gyldne.
Avkjøl og dekorer.
Tips: Gjerne dypp kakemenn i smeltet sjokolade.
Kokosmakroner
Sukker: 200 gram
Vaniljesukker: 1 ts
Kokosmasse: 250 gram
Eggehviter: 120 gram (4 stk)
Ha eggehvitene i en kasserolle og pisk dem lett til de begynner å skumme litt. Ha i sukkeret.
Sett kasserollen på middels varme og rør godt i bunnen hele tiden. Varmes opp til massen til sukkeret er løst opp og massen tykner. Den skal ikke koke.
Ta så kasserollen av varmen når massen er så varm at du akkurat ikke greier å stikke fingeren nedi.
Fordele makronene som små topper/kuler på stekebrettet. Her kan spiseskje eller is-skje brukes.
Stek på 180 grader i 10-12 minutter eller til de er lett gylden
Makronene vil sette seg mere når de er blitt kalde.
Risboller
Delfia/kokosfett: 150 gram
Mørk sjokolade (54%): 100 gram
Egg: 55 gram (1 stk)
Melis: 150 gram
Kaffe: 1 ss (kan sløyfes)
Vaniljesukker: 1 ts
Puffet ris: 6 dl
Smelt delfiafett i en kjele. Smelt deretter sjokoladen i fettet.
Pisk eggedosis av egg og melis. Vend dette inn i smeltet sjokolade, så kaffe, vaniljesukker og til slutt puffet ris.
Form på bakepapir og la dette stivne på benken natten over. Legg de så i en lufttett boks.
Hjemmelagd vaniljesukker:
For vær gang du bruker en vaniljestang, ta vare på selveste stangen. Legg denne i en beholder med masse sukker.
Når du har fått en del stenger i sukkeret, så bare kvern dette i en kjøkkenmaskin, og sikt ut de groveste bitene.
Har du brukt for eksempel en vaniljestang i panna cotta, så skyld den etter bruk, tørk den, og legg den i sukkerboksen.
Artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men hentes fram til glede for nye lesere.