– Dette utgjør ganske mye, i hvert fall for min del, sier Ronja Meyer (17) fra Rosenborg i Trondheim.

Hun går på Mære Landbruksskole. 17-åringen bor i en hybelleilighet i Steinkjer, om lag to timer med tog fra familien.

Når nytt statsbudsjett legges frem torsdag, foreslås borteboerstipendet å øke med 6600 kroner i året. Det betyr 660 kroner ekstra i måneden.

Da får borteboer-elever 5539 kroner i måneden, mot 4979 kroner i dag.

– Jeg har leie på 6000 kroner, og borteboerstipendet dekker ikke det. Men denne økningen gjør at foreldrene mine ikke trenger å betale så mye av egen lomme, sier Meyer.

Stortingspolitiker Maren Grøthe i Senterpartiet møtte Ronja Meyer sammen med Trd.by. Foto: Torun Støbakk

Lånekassen oppgir at over 24 400 elever hadde borteboerstipend forrige skoleår. Trøndelag var fylket med tredje flest borteboere: 2647.

– Vi vil ikke straffe elever

Det er blitt skrevet mange saker om folk som sliter økonomisk som følge av prisstigningen på mat, strøm og drivstoff, samt renteøkninger.

Og det blir varslet fortsatt krevende tider.

Videregående-elever som bor borte fra familien er ikke noe unntak fra det, sier Maren Grøthe, stortingsrepresentant for Senterpartiet Sør-Trøndelag.

– Dette er ei stor og utrolig viktig satsing. Vi Vi står i ei økonomisk hard tid for mange. I dette budsjettet gjør vi det vi kan for å sikre god omfordeling. Regjeringen ser at borteboerstipendet har vært nedprioritert de siste årene, og ofte ikke dekker de reelle utgiftene du har, sier Grøthe til Trd.by.

Maren Grøthe representerer Senterpartiet på Stortinget. Foto: Mariann Dybdahl

– Derfor ser vi at dette er en viktig økning for å styrke borteboerelever, fortsetter hun.

– Det handler om at vi skal sikre små forskjeller mellom folk, og ikke minst møter mange distriktsungdommer som må flytte på videregående. Vi vil ikke straffe elever som må flytte for å fullføre utdanninga si, sier Grøthe.

– Er det egentlig nok?

– Ordningen kan alltids bli bedre, men nå har vi økt borteboerstipendet to år på rad, men nå har vi økt to år på rad. Vi mener det er et stort steg i riktig retning. Det er en realvekst på ti prosent, som er en betydelig satsing fra regjeringens side, sier Grøthe.

Vil øke annet stipend også

Selv har Meyer valgt landbruksskolen på Mære fordi hun ønsker en agronomi-utdannelse og fordi skolen har et godt rykte.

– Noen har ikke noe valg, men nå kan flere velge å studere borte og ta den vgs-linja de ønsker. Jeg er sikker på at folk kommer til å merke forskjell, sier Meyer.

Meyer sitter i Ungdommens fylkesutvalg Trøndelag. De har programfestet og jobbet for at regjerningen skulle øke stipendet, med leserinnlegg og innspill til politikerne, forteller Meyer, som mener det har hatt påvirkningskraft. Foto: Torun Støbakk

For i tillegg økes også utstyrsstipendet med 25 prosent, mens noen yrkesfagprogrammer flyttes til høyere satser.

For eksempel øker yrkesfagprogrammet som Meyer går, fra 1681 kroner til 2160 kroner. Hun ender da i sum opp med i overkant av 700 kroner ekstra i måneden.

Yrkesfag som restaurant- og matfag, bygg- og anlegg og frisør øker fra 4603 kroner i dette skoleåret, til 5915 kroner neste skoleår.

– Dette er viktig for å sikre at alle ungdommer har råd til å ta det yrkesfaglige utdanningsprogrammet de ønsker, sier Grøthe i Senterpartiet.