I tillegg har hun fått full pott på realfagspoeng og ender derfor opp med et snitt på utrolige 6,4.

Vitnemålet viser kun seksere i standpunkt. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Etter tips om toppeleven møter Trd.by henne i kantina på sin siste skoledag torsdag 16. juni. Samme dag er vitnemålsutdelingen.

– Hver gang jeg skulle blåse ut lysene på kaka da jeg var liten, ønsket jeg meg alltid seksere på skolen. Skole har alltid vært den ene tingen jeg liksom har vært god i, men jeg tenkte ikke at jeg kunne klare det, sier Karimaie og ler.

Tips: Følg med i timen

Men hun klarte det. Noen fester er blitt droppet til fordel for lesing, men 19-åringen føler ikke at hun har ofret så mye.

– Jeg er veldig glad. Jeg føler jeg har fått til det jeg har ønsket og gitt mitt beste når det kommer til skolen, sier Karimaie. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Hennes beste tips er å følge med i timen.

– I starten også. Du slipper unna med veldig mye mindre lekser og slipper å «krampeøve», sier 19-åringen, som likevel innrømmer en enorm dedikasjon.

Det erkjenner hun at ikke passer for alle. Derfor er kanskje hennes beste tips å ta det med ro. Du må ikke stå i alle fag og være ferdig etter tre år, mener hun.

– Jeg har vært heldig som har passet inn i skolesystemet, sier Karimaie.

Karimaie sier foreldrene, storesøster Ghazal, venner og lærere har vært viktige støttespillere. – Det har også vært et godt miljø i klassen. Det har ikke vært kleint å rekke opp hånda, sier hun. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Koronapreget skolegang

Samtidig har det vært to år med pandemi og av-og-på hjemmeskole. Derfor teller vitnemålet «bare» 20 seksere. Eksamener er blitt avlyst.

Generelt har vgs-elever prestert bedre under koronaen, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. Snittet for alle fellesfag er økt med 0,1 poeng siden før pandemien, skrev Utdanningsnytt.no om tallene i fjor.

Medier liker å skrive om toppelever med fullt av seksere på vitnemålet. Rektor Herdis Floan takker i år av sitt fjerde avgangskull ved Strinda vgs.

Rektor Herdis Floan er imponert over hva Karimaie har klart med en skolegang preget av pandemien. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Dette er første gang hun ser et slikt vitnemål de årene hun har vært rektor på skolen, sier hun.

– Det er en fantastisk prestasjon, og det har sikkert vært enda vanskeligere i koronatid, sier Floan.

Om studievalget: – Luksusproblem

Rektor Floan er nysgjerrig på hva elever gjør med et slikt snitt.

Karimaie kan ikke ennå gi et klart svar for seg selv.

For to uker før fristen for å bestemme rekkefølge på studievalgene, er hun i tenkeboksen.

19-åringen fra Persaunet er ikke helt sikker på hvor veien går nå. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Det står mellom topputdanninger som medisin, «indøk» (industriell økonomi og teknologiledelse) eller ta et friår først.

– Det er et luksusproblem når du er mer usikker på hva du skal velge enn å komme inn, sier hun og smiler.