Britiske og kinesiske forskere har målt effekten av å være ensom, sove urolig eller føle seg ulykkelig, skriver Forskning.no, som også omtaler studien.

Målet har vært å se hvordan disse faktorene påvirker aldringen. Og påvirkningen er tydelig.

Studien er publisert i tidsskriftet Aging-US. Studien er basert på data, i hovedsak blodprøver, fra nesten 12 000 kinesiske voksne.

– Det beste du kan gjøre

De har sett på flere ulike ting som kan påvirke aldring. Røyking, hjerneslag, lever- og lungesykdommer var blant verstingene.

Men å føle seg ulykkelig, deprimert eller ensom fremskyndet aldring mer, ifølge studien.

Mens røyking i snitt plusset på 1,25 år på din biologiske alder, plusset en dårlig psykisk helse på 1,65 år, ifølge forskerne.

– Å ta vare på den psykiske helsen din er det beste du kan gjøre for å sinke tempoet du eldes, sier Fedor Galkin, en av forskerne bak studien, til den britiske avisen The Guardian.

Professor: De må gjenta testene

Her er forresten et punkt å legge til lista om du vil gifte deg eller ikke:

  • De som var gift, kunne nemlig i snitt trekke fra sju måneder fra sin biologiske alder.

Til The Guardian sier professor Andrew Steptoe at funnene i studien er interessante, men han tviler på at eksempelvis ensomhet er verre enn å røyke.

Han peker på at studien bare har hentet inn data på et spesifikt tidspunkt.

– Forskerne har ikke fulgt opp deltagerne for å se om de med dårlig psykisk helse faktisk eldes raskere. Det vil være viktig å finne ut funnene stemmer ved å gjenta testingen over flere år, sier Steptoe.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, og deles til glede for nye lesere.