– Vi vet at noen har tatt seg inn på beiteområdet og tvunget geita med seg, for sin egen underholdnings skyld. Å utsette geita for unødig stress og lidelse gjennom adskillelse fra flokken, transport, miljøforandring, og håndtering av ukyndige personer, er helt klart et lovbrudd, et overgrep, og en uetisk og uverdig behandling av dyr. Jeg forstår ikke hvordan noen kan finne på noe slikt, sier veterinær Camilla Ravlo.

Hun er også styremedlem i Stokkanhaugen velforening, som har ansvaret for å føre tilsyn med geitene. Flokken er eid av Voll gård, som leier beiteområde på Stokkanhaugen ved Dragvoll, der geitekillingen ble tatt.

Sent natt til lørdag 18. juli varslet forvirrede beboere om en geitekilling som hadde forvillet seg inn i bakgården deres på Møllenberg. Det ble antatt at den hadde stukket av, men senere ble det oppdaget at det var killingen «Mr. Gammen» som var stjålet fra beiteområdet på Stokkanhaugen. I ettertid har det dukket opp videoer fra Snapchat som viser at geita var tatt med på fest og brukt som underholdning, før den ble forlatt i sentrum.

Geiteflokken er blitt et svært populært skue for barn og familier ved Stokkanhaugen. Barna i området har fått et nært forhold til «Mr. Gammen», og hans søster, «Fryd».  For noen dager siden så varslet veterinær og styremedlem i Stokkanhaugen velforening, Camilla Ravlo, at hun anmelder saken.

Gjenforent med søskenflokken

- Geitene har fått gå i fred her i årevis. Barna i området setter veldig pris på dem, og de er lett å komme innpå for folk. Så den var nok et lett bytte, forteller Ravlo til adressa.no.

Medlemmer i velforeningen la ut diverse poster på Facebook etter at tyveriet og funnet av killingen på Møllenberg ble gjort. De fikk raskt respons av noen som hadde sett filmer av geita inne i en leilighet i Nonnegata natt til lørdag. Denne personen ønsker ikke å stå frem i avisen, men har allerede vært i kontakt med politiet.

–Jeg fikk bilder og video med humor på geitas bekostning. «Fått meg hund», sto det på ett av bildene, sa kilden til adressa.no.

LES OGSÅ: Norsk stor-snapper gir ut partylåt

Asbjørn Barlaup ved Voll gård sier det er viktig for en virksomhet og besøksgård som Voll gård, at dyr på beite i bynære områder får være i fred. Nå håper Barlaup og Ravlo at den skyldige blir tatt.

Familiegjenforening

Etter å ha blitt funnet igjen, ble geitekillingen tatt med til Voll gård av politiet lørdag morgen. Senere samme dag ble den fraktet tilbake til søskenflokken sin hjemme i Malvik.

- Vi vurderte å slippe han ut igjen oppe på Stokkanhaugen, men fant ut at det ville være bedre å ta han med tilbake til flokken der han vokste opp, forteller Asbjørn Barlaup.

Fant raskt tonen

Hjemme i Malvik ventet en gjenforening for geitekillingen, etter å ha blitt fraktet i hundebur tilbake til gården. Ifølge Barlaup ble det et fint møte med søsknene.

Stor gjensynsglede da Mr Gammen kom hjem. Foto: FOTO. Asbjørn Barlaup

- Den yngste av brødrene til «Mr. Gammen» kom og hilste først, og flokken fant raskt tilbake til hverandre. Det var tydelig at de kjente hverandre igjen, forteller han.

- Ingen unnskyldning

Veterinær Camilla Ravlo har besluttet å anmelde hendelsen til politiet. Selv om det ikke var tegn til fysiske skader, mener hun geitekillingen er utsatt for det hun beskriver som ekstremt stress.

- Videoer har blant annet vist at den er tatt med inn i et hus. Det er ingen tvil om at det har vært traumatisk for dyret, sier Ravlo, som mener det både er snakk om brudd på dyrevelferdsloven og tyveri.

- I tillegg ble den forlatt hjelpeløs i byen. Selv om det gikk bra, så er det en svært alvorlig sak. Det merker man også på hvordan killingen har reagert i ettertid. Mange forstår nok ikke hvor redd den må ha vært. Det finnes ingen unnskyldning for dette, forklarer veterinæren.

Fremdeles usikker

Barlaup håper at geitekillingen på sikt vil bli like trygg på mennesker som den var tidligere. For det var ingen tvil om at opplevelsen natt til lørdag hadde gjort inntrykk.

- Tidligere var han veldig kontaktsøkende. Men da han kom tilbake lørdag, var han tydelig skvetten og trakk seg unna i stedet for å oppsøke kontakt. Det er usikkert hvordan han vil bli til slutt, men vi håper at når han nå kommer tilbake til trygge omgivelser, så vil han igjen bli rolig. Hvor lang tid det vil ta, er det umulig å si, sier Barlaup.

Følg trd.by på Facebook

Dyrebeskyttelsen reagerer

Leder i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag, Hege Wensell, reagerer kraftig på det hun kaller en «stygg og ufin ugjerning».

–Her er det flere brudd på dyrevernloven, så oppfølging av saken fra politiet er på sin plass. Bare tilfeldigheter gjorde at geita ikke ble fysisk skadet, sier Wensell.

Hun sier at det er ingen bagatell at et dyr blir fjernet fra sin mor, flokken og sitt naturlige miljø på denne måten.

–Man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at dyret har blitt preget av hendelsen gjennom stress og påkjenningen med å bli fjernet fra flokken og sin mor. Man må holde seg for god til å la dårlige ideer gå ut over forsvarsløse dyr. Det er ingen hyggelig setting for et dyr å bli brukt som et underholdningsprosjekt, sier Wensell.

«Mr. Gammen» selv hadde det etter forholdene bra. Sør-Trøndelag politidistrikt hadde ikke mulighet til å kommentere saken da adressa.no skrev om historien.

LES OGSÅ: Her er 7 norske ord som ikke kan oversettes