Tidligere i vår kunne Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag melde om at de stadig fikk henvendelser fra dyreiere som skulle reise bort og ønsket at de skulle ta i mot kattene deres. Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen mener nordmenn ikke er så gode på dyrevelferd som man tror, og at Dyrebeskyttelsen ikke er kattepassere som kan ta vare på dyrene til folk.

Dyr er ikke bruk-og-kast

Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at det er et økt problem at folk «kvitter seg med» katten når de selv reiser på ferie. De setter krav om at katter skal få stell, mat, vann og kontakt med mennesker daglig. Katteeier er ansvarlig for dette, og reiser man bort er man pliktet til at kravene innfris av en kompetent person. Bryter man reglene kan man få opptil 17400 kroner i bot.

I sommer er det mange som reiser på ferie, og flere enn noen gang har tatt i bruk kattehotell når de reiser fra katten sin. Det merker Marit Aagaard ved Kattehotellet Malvik – Den Høye Hale.

- Det er en økning i bruken av kattehotellet fra fjor i da vi åpnet. Mange bestiller rom allerede året før de skal på sommerferie og flere bestiller tidlig på våren. Fellesferien er som regel fullbooket allerede i april, men det er stor etterspørsel etter rom fra mai til sent ut i juli. Mange bestiller sent da de ofte finner ut at de ønsker å dra på ferie på grunn av en dårlig trønder-sommer, sier Marit Aagaard ved kattehotellet Den Høye Hale.

Over 100 besøkende og 70 på venteliste

I løpet av sommeren er det ca 90 katter innom de 30 rommene hos Den Høye Hale. Årlig er det nærmere 200 katter innom. Hos Pusehuset Kattehotell er det også fullbooket i hele juli.

- Alle rommene har vært fulle. Pågangen begynte for fullt i midten av juni, og nå er alle rommene opptatte fram til 10. august, sier Sara Halvorsen ved Pusehuset.

Fra 16. juni til 10. august forventer de til sammen 170 katter innom. På 31 rom har Pusehuset i snitt hatt 35 katter på hotellet til en hver tid i høysesongen (seks av rommene er for kattefamilier). Enkelte katter blir bare et par dager, mens andre blir på hotellet over en måned. Gjennomsnittlig er en katt på besøk i 8-10 dager.

- Vi har absolutt lagt merke til en økning i bruken av kattehotell. Det har vært en helt vill etterspørsel, med over 70 stykker på venteliste. Vi har dermed måtte anbefalt andre hoteller, men jeg tror det har vært fult over alt, sier hun.

-Vi tilbyr en trygg plass for katter, sier Aagaard ved Den Høye Hale. Foto: Helene Mariussen

Halvorsen tror at en grunn til den store etterspørsel om dagen er at det har blitt mer fokus på dyrevelferd.

- Man har fått øynene opp for at katter ikke er så selvstendige som det har vært trodd før. Dyr blir i tillegg en stor del av familien og de fortjener en fin og trygg plass å være mens familien er på ferie. Et dyreliv er verdt mye, så de fortjener oppfølging. Jeg tror dermed tilbudet til kattehoteller har blitt mer allmennkjent, og at det er greit å unne dyra sine litt luksus. Folk har virkelig fått øyne opp for konseptet, og hotellene tilbyr et andre hjem i stede for at det bare blir en oppbevaringsplass.

- Ringer dagen før de drar til Spania

Kattehotellene i Malvik er ikke de eneste som merker pågangen.

- Av og til virker det som om det siste folk tenker på er katta. Vi har folk som ringer oss dagen før de drar til Spania i og spør om vi kan passe på katten deres. Noen ganger har vi plass, andre ikke. Eierne setter seg da i en vanskelig situasjon. De vet jo sikkert at de skal reise, så de kunne ringt en måned før, sier Knut Thommesen ved Trondheim Kattehotell.

Hele juli har de fullt hus, med ca 45 katter på besøk til en hver tid av døgnet. Hver sommer er det fult i fellesferien. Trondheim Kattehotell har holdt åpent i seks år, og de siste årene har det kommet flere hotell i Trondheims-området. Allikevel mener Knut de blir fullbooket om sommeren, selv om han trodde flere hotell ville avlaste dem.

- Det har blitt flere kattehotell i Sør-Trøndelag, så det ser ut til at det er et større behov.

En katts rettigheter

Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag fortalte tidligere i vår til Trd.by at man har en plikt som dyreeier å se til at katten får tilsyn når man er på ferie. Du må stå til ansvar for dyret du har, og finner du ingen som kan passe på det når du skal bort, kan du ikke reise. Du plikter deg også til å planlegge og få tilsyn i god tid i forveien.

Torunn Vingsand, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag, mener kattepensjonat er et fint tilbud for de som ikke har noen å passe dyret sitt.

- Vi ber folk følge retningslinjene til mattilsynet om at dyrene har krav på tilsyn daglig. Noen må uansett passe på dyret hvis du reiser bort, enten om det er hotell, pensjonat, eller naboen. Kattehotell er et fint tilbud hvis det er drevet på en forsvarlig og ordentlig måte, og hvis katten er komfortabel med det. Hvis man har en voksen katt som aldri har vært på hotell og skal benytte seg av det, kan det være lurt at de har et kort opphold i forkant. Da kan de bli vant til konseptet og vet at de blir hentet, sier hun.

Apper kan gi deg kattepass

Er du for sent ute til å booke rom på kattehotell? Kan ingen bekjente ta vare på katten mens du er på ferie? Da kan kanskje disse tjenestene være noe for deg. Det fins nemlig apper og hjemmesider som kan hjelpe deg med å finne noen som kan passe på katten mens du er borte.

  • Pawshake: En app som samler både dyreeiere og dyreinteresserte. Her registrerer både eiere og folk som ønsker å passe på dyr seg, slik at man kan få kontakt. Appen garanterer kvalitetsjekkede dyrepassere, og du kan lese omtaler om de som ønsker å passe dyret ditt. Her kan man bestille, kommentere, og dele bilder, og finne den perfekte dyrepasseren til ditt kjæledyr.

  • Passop: En hjemmeside som også fungerer som et møtested for dyreeiere og dyreelskere. Den fungerer på samme måte som Pawshake. Her lager man profiler som både eier og passer slik at man kan finne riktig person i byen du trenger dyrepass. Man kan søke etter alt fra noen som kan gå tur, eller komme innom med mat.

  • Småjobber finn.no: Noen gang tenkt på å legge ut en finnannonse når du trenger kattepass? Det kan fungere! Her kan du legge ut annonse når du ønsker at noen skal passe dyret ditt, med pris og «stillingsbeskrivelse».

Kan teknologi gjøre treningen enklere? Vi lot Girl Geeks teste

En av Norges største bloggere boikottet dyretesting